σούπερ-μάρκετ-έρχονται-μειώσεις-τιμώ-1615032
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.07.2026 | 07:09

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται μειώσεις τιμών στα βασικά προϊόντα – Από σήμερα, Δευτέρα οι προτάσεις

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μειώσεις τιμών έως και 20% σε βασικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τα τέλη Αυγούστου και καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, στο πλαίσιο νέας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης, της βιομηχανίας τροφίμων και των αλυσίδων λιανικής.

Από σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου αρχίζει η υποβολή των δεσμευτικών προτάσεων των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης των τιμών.

Το νέο σχήμα θα ισχύσει για τέσσερις μήνες, έως το τέλος του 2026, ενώ κάθε προϊόν που θα εντάσσεται στην πρωτοβουλία θα πρέπει να διατηρεί τη μειωμένη τιμή του για τουλάχιστον δύο μήνες. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων θα είναι εθελοντική και οι εκπτώσεις θα αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων.

Η κυβερνητική πρόβλεψη κάνει λόγο για ελάχιστη μείωση 5%, ενώ οι αρμόδιοι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα μπορούν να φτάσουν έως και 15% στα κρέατα και 20% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.

Η νέα συμφωνία διαδέχεται το προσωρινό πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουνίου. Μετά την κατάργησή του, οι επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να συγκρατήσουν τις τιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες προτάσεις των προμηθευτών θα κατατεθούν έως τις 27 Ιουλίου, ενώ οι μειωμένες τιμές θα καταγραφούν στις 27 Αυγούστου και θα τεθούν σε ισχύ από τις 31 Αυγούστου.

Οι μειώσεις θα αφορούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, αυγά, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, βρεφικά είδη, απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και σχολικά είδη, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και προϊόντα από άλλες κατηγορίες.

Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια, ενώ θα εμφανίζονται και σε ξεχωριστή ενότητα της πλατφόρμας «Πόσο Κάνει», ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις συμφωνημένες μειώσεις.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.