σήμερα-το-τελευταίο-αντίο-στο-χριστόφ-661445
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.07.2019 | 10:28

Σήμερα το τελευταίο αντίο στο Χριστόφορο Λιοντάκη

Το “ύστατο χαίρε”, στο διακεκριμένο και πολυβραβευμένο Έλληνα ποιητή και συγγραφέα, Χριστόφορο Λιοντάκη, λένε σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 4.30 μμ στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του, εκπρόσωποι του Πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, κα.

Ήδη, δε, πλειάδα δηλώσεων και συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων έχουν αποσταλεί από θεσμικούς εκπροσώπους, ανάμεσα τους της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναούτακη, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης-Δημαρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της εταιρείας Συγγραφέων, φορέων Πολιτισμού ,κ.α.

Στην κηδεία σήμερα του Χριστόφορου Λιοντάκη -όπως έγινε γνωστό- θα είναι παρόντες για το τελευταίο αντίο, συγγενείς και φίλοι από τη γενέτειρά του το Ίνι του Δήμου Μινώα, αλλά και το Ηράκλειο. Μάλιστα, χθες Κυριακή το πρωί, στο Ναό του Αγ. Γεωργίου στο χωριό του Ίνι, παρουσία όλων των συγχωριανών μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ για την προσωπικότητα και το έργο του Χριστόφορου Λιοντάκη μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου πατήρ Νικόλαος Κοκολάκης.

Παράλληλα στο Ναό αναγνώστηκε ψήφισμα του Πολιτιστικού συλλόγου Ίνιου-Μοναστηρακίου “ΙΝΑΤΟΣ” από τον πρόεδρό του. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζούσε στην Αθήνα είχε ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα του το Ίνι, τους συγγενείς, φίλους, τους τοπικούς φορείς, ερχόταν συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.

Μάλιστα η προσφορά του ήταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού καθώς παραχώρησε το πατρικό παραδοσιακό του σπίτι το οποίο στεγάζει σήμερα μια σπάνια Κοιτίδα πολιτισμού ,το λαογραφικό μουσείο, ενώ η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επίσης ήταν συνεχές και εκφραζόταν στις πολύ τακτικές επικοινωνίες που είχε με τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Τίτο Κοκολάκη.

Στον Χριστόφορο Λιοντάκη άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γιαυτό ενώ το τελευταίο του βιβλίο “Ο Μεγάλος Δρόμος” εκδόσεις Γαβριηλίδη που παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι σε Αθήνα και Ηράκλειο ήταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων με προσωπικά βιώματα.

Ο θάνατος του Χριστόφορου Λιοντάκη σκόρπισε θλίψη σε μεγάλους και νέους στο χωριό του το Ίνι, ενώ την Παρασκευή μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο το παρακάτω ψήφισμα,το οποίο και διαβάστηκε στο ναό χθες μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον πρόεδρό του Τίτο Κοκολάκη.

Στην Αθήνα, σήμερα, το τελευταίο αντίο στο Χριστόφορο Λιοντάκη
Στην Αθήνα, σήμερα, το τελευταίο αντίο στο Χριστόφορο Λιοντάκη

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΙΝΑΤΟΣ”

“Στο Ίνι, σήμερα, 26 Ιουλίου 2019, ημέρα Παρασκευή, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση Συλλυπητηρίου ψηφίσματος, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, στο Χριστόφορο Λιοντάκη, τον δικό μας άνθρωπο, που διακρίθηκε ευρύτερα για την προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Η έννοια του για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του γενέθλιου τόπου ήταν διαρκής. Ενδιαφερόταν όχι μόνο για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για κάθε άνθρωπο προσωπικά. Ξεχωριστή πράξη, η δωρεά της πατρικής του οικίας στην τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία μιας κιβωτού μνήμης, του λαογραφικού μουσείου Ινίου. Άνθρωπος σεμνός, ευγενής, με ήθος και εντιμότητα κέρδισε δίκαια την εμπιστοσύνη και την καθολική αναγνώριση του κόσμου.

Στη μνήμη του το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», αποφάσισε:

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και να τους επιδώσει το παρόν ψήφισμα,

2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία,

3. Να καταθέσει ποσό, αντί στεφάνου, υπέρ της ενορίας αγίου Γεωργίου Ινίου,4. Να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ίνι,

5. Να οργανώσει πολιτιστικό γεγονός αντάξιο της προσωπικότητας του,6. Να αναρτήσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να το δημοσιεύσει στα ΜΜΕ. Για το Δ.Σ. του Π.Σ. Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ»Ο πρόεδρος Τίτος Κοκολάκης. (Οι φωτογραφίες με τον εικονιζόμενο χριστόφορο Λιοντάκη ειναι απο την τελετή των εγκαινίων του Λαογραφικου μουσείου Ινίου και βράβευσής του απο τον τοπικό Πολιτιςτικο σύλλογο ΙΝΑΤΟΣ)

Στην Αθήνα, σήμερα, το τελευταίο αντίο στο Χριστόφορο Λιοντάκη

Από την τελετή των εγκαινίων του Λαογραφικου μουσείου Ινίου και βράβευσής του από τον τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο ΙΝΑΤΟΣ

Στην Αθήνα, σήμερα, το τελευταίο αντίο στο Χριστόφορο Λιοντάκη

Από την τελετή των εγκαινίων του Λαογραφικου μουσείου Ινίου και βράβευσής του από τον τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο ΙΝΑΤΟΣ

πηγή: .cretalive.gr