πυροβολισμοί-κατά-ανηλίκων-μετά-από-κ-323129
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.01.2022 | 10:00

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων μετά από καταδίωξη έβαλαν «φωτιά» στο Αλιβέρι

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στη συνοικία του Αλιβερίου, στη Νέα Ιωνία, μία περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ρομά. Ο οικισμός θυμίζει «καζάνι» που βράζει, ενώ δύο οικογένειες δοξάζουν τον Θεό, διότι τα παιδιά τους είναι ζωντανά.

Οπως κατήγγειλαν, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που καταδίωκαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανήλικα παιδιά, άνοιξαν πυρ κατά του 16χρονου οδηγού. Σε βάρος του αστυνομικού ξεκίνησε ΕΔΕ, επίσης σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας.

Παραλίγο θα υπήρχαν θύματα. Οι Ρομά ξεσηκώθηκαν. Στη συνοικία ξύπνησαν μνήμες από το Πέραμα, όπου πριν τρεις μήνες ένας Ρομά νεαρής ηλικίας έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια παρόμοιας καταδίωξης. Από προχθές το βράδυ όλοι είναι ανάστατοι. Το θέμα πήρε πανελλαδική διάσταση μετά την επίσημη καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ- ΠΑΣΣΕ) που αφήνει σοβαρές αιχμές για τη στάση της Αστυνομίας και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αρχικά η ΕΛΑΣ για το συγκεκριμένο συμβάν δεν ανακοίνωσε τίποτα. Εκδόθηκε στις 13.22 ένα δελτίο τύπου τυπικό, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαινόταν ότι μετά από καταδίωξη συνελήφθη ένας 16χρονος, διότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης!

Αργά το απόγευμα ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, Μιλτιάδης Αλεξάκης, ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το συμβάν. Οπως τόνισε, κινήθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας η διαδικασία της ΕΔΕ, ενώ παράλληλα σχηματίζεται δικογραφία για τον αστυνομικό της ΟΠΚΕ.

Παραλίγο η βόλτα να καταλήξει σε τραγωδία

Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ. Ο 16χρονος μαζί με άλλα τέσσερα ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα επτάχρονο κορίτσι, αποφάσισαν να πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου του πατέρα του, για να πάνε βόλτα.

Ο οδηγός δεν είχε δίπλωμα. Σε ένα σημείο του περιφερειακού άνδρες της ΟΠΚΕ του έκαναν σήμα να σταματήσει.

Στο καταδιωκόμενο ΙΧ αυτοκίνητο, επέβαιναν δύο αγόρια, οι Α. Γ. 16 χρ. οδηγός, ο Ι. Π. 15 χρ. συνοδηγός, και τρία κορίτσια στο πίσω κάθισμα, η Σ. Π. 14 χρ., η Χ. Π. 13 χρ. και η Χ. Π. μόλις 7 ετών.

«Δεν είχα δίπλωμα και φοβήθηκα. Δεν σταμάτησα και συνέχισα την πορεία μου. Λάθος μου, αλλά εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα εξελιχτεί όλο αυτό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 16χρονος Α.Γ., οδηγός του αυτοκινήτου.

Μετά από μία τρελή πορεία μέσα στη Νέα Ιωνία με την ΟΠΚΕ και δύο περιπολικά να καταδιώκουν το αυτοκίνητο, ο 16χρονος αποφάσισε να επιστρέψει στον οικισμό. Από πίσω ακολουθούσαν τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Ο ανήλικος οδηγός σταμάτησε μπροστά στην αυλή του σπιτιού του.

Μόλις σταμάτησε και άνοιξε την πόρτα να κατέβει, ενώ μπροστά στην πόρτα στεκόταν ο αστυνομικός της ΟΠΚΕ, το παιδί σκόνταψε και έπεσε κάτω. Ετσι γλίτωσε τη σφαίρα του αστυνομικού που εκείνη την ώρα διαπερνούσε το τζάμι της πόρτας του οδηγού.

Η σφαίρα εξοστρακίστηκε στον διπλανό τοίχο του σπιτιού. Τα παιδιά έντρομα άρχισαν να κλαίνε, ενώ οι γονείς τους και περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια και άρχισαν να φωνάζουν στους αστυνομικούς. Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε γενική σύρραξη.

Το 16χρονο παιδί κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο αστυνομικός όταν πήγε να βγει από το αυτοκίνητο προέταξε το όπλο του.

«Σήκωσε όπλο εναντίον μου. Ευτυχώς που σκόνταψα και έπεσα. Από θαύμα είμαι σήμερα ζωντανός», λέει.

Διαφορετική είναι η εκδοχή της Αστυνομίας που διατείνεται ότι πράγματι ο αστυνομικός είχε το όπλο στο χέρι του, αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για ανήλικο, πήγε να το βάλει στη θήκη του και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 16χρονο και τον οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μαζί του πήγε και ο παππούς του ο οποίος ζητούσε επίμονα εξηγήσεις για τον εγγονό του.

Τα ανήλικα κορίτσια βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα του πυροβολισμού

Συγκέντρωση έξω από την Αστυνομία

Οργισμένοι Ρομά συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και ζητούσαν εξηγήσεις γι’ αυτό που έγινε. Δύο κάδοι παραδόθηκαν στις φλόγες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ειδοποιήθηκε στις 4:20 το πρωί και επί τόπου έσπευσαν 2 αυτοκίνητα με 5 άνδρες που έσβησαν τη φωτιά.

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Για να διαλυθεί η «άτυπη» συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έπεσαν δακρυγόνα, όπως καταγγέλλουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι εκπρόσωποι του οικισμού.

Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο κρατητήριο και αφέθηκε ελεύθερος νωρίς το πρωί. Του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα 500 και 100 ευρώ.

Οι συγγενείς του 16χρονου καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πάρουν και το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην αυλή… με την τρύπα από την σφαίρα να «χάσκει» στο παράθυρο του οδηγού.

Οι Ρομά αντέδρασαν και το αυτοκίνητο παρέμεινε εκεί που το ακινητοποίησε ο ανήλικος.

Τα υπόλοιπα παιδιά σε κατάσταση σοκ μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό.

Οι κάλυκες από τη σφαίρα που κρατάει ο πατέρας των ανήλικων κοριτσιών

Στο παράθυρο του οδηγού φαίνονται τα σημάδια από τη σφαίρα που χτύπησε στο τζάμι και σχεδόν το θρυμμάτισε

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μιλούσε για σύλληψη 16χρονου χωρίς δίπλωμα

Η ΕΛΑΣ για όλο αυτό το περιστατικό δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση. Σε δελτίο τύπου αναφέρεται στη σύλληψη ενός 16χρονου, διότι δεν κατείχε άδεια οδήγησης.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση ενημέρωνε: «Συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχή του Βόλου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Κ.Π.Ε.) Βόλου, ένας οδηγός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου 16 ετών, διότι σε επιχειρούμενο αστυνομικό έλεγχο δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα κινούμενος προς την πόλη του Βόλου. Οι αστυνομικοί τον ακολουθούσαν, κάνοντας χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων, χωρίς ο δράστης να σταματήσει το όχημα. Λίγο αργότερα ο οδηγός ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης».

Αλεξάκης: Το όπλο του

αστυνομικού εκπυρσοκρότησε

Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, Μιλτ. Αλεξάκης, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του αστυνομικού, ενώ για το σοβαρό περιστατικό επίσης έχει ενημερωθεί η Εισαγγελέας Υπηρεσίας Βόλου.

Ο κ. Αλεξάκης επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση εκ μέρους αστυνομικού και έδωσε την εκδοχή της ΕΛΑΣ για το περιστατικό. «Η ΟΠΚΕ κάλεσε το αυτοκίνητο που ήταν με φιμέ τζάμια να σταματήσει. Ο οδηγός δεν το έκανε. Ακολούθησε καταδίωξη για περισσότερα από 4 χιλιόμετρα. Μέσα στον οικισμό το αυτοκίνητο σταμάτησε. Ο αστυνομικός πήγε να ανοίξει την πόρτα. Τότε αντίκρισε μπροστά του ανήλικα παιδιά και έσπευσε να απομακρύνει το όπλο του. Στην προσπάθειά του να το βάλει στη θήκη το όπλο εκπυρσοκρότησε», είπε.

Παν. Χαρίτος:  Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί ο αστυνομικός

«Ο οδηγός σώθηκε από θαύμα, όπως και τα άλλα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο και έντρομα άρχισαν να κλαίνε», κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ενωσης ΡοΜα χωρίς Σύνορα Παναγιώτης Χαρίτος.

«Δεν είμαστε εγκληματίες. Μιλάμε για ανήλικα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν οι αστυνομικοί να δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο, λες και πρόκειται να πιάσουν αδίστακτο κακοποιό. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί ο αστυνομικός. Να παρέμβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και δεν θα αφήσουμε κανέναν να την κουκουλώσει. Δεν θέλουμε να εκτραχυνθεί η κατάσταση για αυτό και ζητήσαμε από τα μέλη μας ψυχραιμία. Ομως δεν πρόκειται το συμβάν να μείνει ατιμώρητο», πρόσθεσε.

πηγή: taxydromos.gr