πύρινα-μέτωπα-στην-πυρά-το-νότιο-ρέθυ-1619442
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.07.2026 | 07:19

Πύρινα μέτωπα: Στην… πυρά το Νότιο Ρέθυμνο – Φλέγεται η Αχαΐα

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με την Αχαΐα να προστίθεται στα πύρινα μέτωπα και το Νότιο  Ρέθυμνο  να κατακαίγεται για τρίτη μέρα ξεκίνησε η σημερινή μάχη με τις φλόγες. Την ίδια ώρα η Πάρος παραμένει υπ΄ ατμόν , με το φόβο των αναζωπυρώσεων να παραμένει ισχυρός.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο, για την αντιμετώπιση της οποίας επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η φύση της φωτιάς, οι ισχυροί άνεμοι, ο γεώτοπος και το ανάγλυφο της περιοχής δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό Κέντρο.

Η Κρύα Βρύση, νότιες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο και η πλευρά της Πρέβελης απασχολούν διάσπαρτες ομάδες των πυροσβεστών μετά την κινητοποίηση τους από όλη της περιφέρεια της Κρήτης. Οι δυνάμεις των πεζοπόρων τμημάτων και των ΕΜΟΔΕ που δρουν στα μέτωπα έχουν ενισχυθεί από Μηχανοκίνητες Μονάδες της Ηπειρωτικής χώρας και προσπαθούν να σταματήσουν την εξέλιξη των εστιών με αντίπαλο ισχυρούς ανέμους.

Πυροσβεστικό έργο προσφέρουν παράλληλα πολλοί κάτοικοι των χωριών και εθελοντές, ενώ υδροφόρες των ΟΤΑ Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ρεθύμνου και νότιων δήμων του Ηρακλείου μαζί με μηχανήματα έργου συνεισφέρουν στον αγώνα ανδρών και γυναικών του πυροσβεστικού σώματος.

Στην Πάρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης και δεν επιτρέπουν ακόμη την πλήρη οριοθέτηση του μετώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει σημειωθεί νέα αναζωπύρωση εκτός της περιμέτρου της φωτιάς. Ωστόσο, το μέτωπο εξακολουθεί να παρουσιάζει ενεργές εστίες, γεγονός που επιβάλλει συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή.

Καλύτερη εικόνα σε Άνδρο και Κάλυμνο 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι πυρκαγιές σε Άνδρο και Κάλυμνο παρουσιάζουν πλέον καλή εικόνα, χωρίς να υπάρχουν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερες ανησυχίες για την εξέλιξή τους.

Στην Κάλυμνο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και έξι πυροσβεστικά οχήματα, στην Άνδρο 25 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και πέντε οχήματα, ενώ στην Πάρο έχουν αναπτυχθεί 62 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και δέκα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή σε όλα τα μέτωπα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται πλέον στην Κρήτη και την Πάρο, όπου οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς και να διατηρούν τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι η πλήρης οριοθέτηση των πυρκαγιών και η αποτροπή κάθε νέας επέκτασης.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.