πρόστιμο-μητσοτάκη-πότε-ξεκινάει-π-387378
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.12.2021 | 08:28

Πρόστιμο «Μητσοτάκη»: Πότε ξεκινάει -Πώς θα εντοπιστούν οι ανεμβολίαστοι 60άρηδες

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί υποχρεωτικότητας σε αυτές τις ηλικίες. 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, από έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

Ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον η πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου για να μην επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Ακολουθούν ερωτήσεις-απαντήσεις

  1. Πώς ξέρει το κράτος αν έχω εμβολιαστεί;

Μέσω του ΑΜΚΑ μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.

  1. Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο;

Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.

3.Τι γίνεται με όσους εξαιρούνται από τον εμβολιασμό; 

Ένας μεγάλος αριθμός που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχουν όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πάνε στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, θα καταθέσουν τα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και από τον γιατρό τους και θα πάρουν την απαλλαγή εφόσον δικαιολογείται.

  1. Πώς θα γίνει η προμήθεια των σελφ τεστ;

Ο πολίτης θα πηγαίνει στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του, θα το δηλώνει και θα παίρνει δωρεάν το σελφ τεστ του για το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου και άλλο ένα για το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου.