πρώην-υπαρχηγός-πυροσβεστικής-καρφ-802523
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.07.2020 | 09:45

Πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικής “καρφώνει” τον αντιπεριφερειάρχη για τις πυρκαγιές σε Μάνη, Κύθηρα

Τα όσα ακούγονται στη συνομιλία του Βασίλη Ματθαιόπουλου και του Δημήτρη Λιότσιου σχετικά με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής (Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου εκλεγμένο με τον Παναγιώτη Νίκα), Βασίλη Καπέλιο, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Βασιλειάδης.

«Πήρε τα αεροπλάνα και τα πήγε στο χωριό του» είπε ο άλλοτε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, «καρφώνοντας» τον Βασίλη Καπέλιο για τις φωτιές του 2017 σε Κύθηρα και Μάνη. «Με στήσανε χωρίς εναέρια σε δυο πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκείνη την ημέρα. Τα πήρε και τα πήγε στο χωριό του για μια φωτιά σε κάτι ξερόχορτα».

Ερωτηθείς σχετικά με την περίπτωση της φωτιάς στη Μάνη, ανέφερε: «Για τη Μάνη, του τηλεφώνησα πάνω από 20 φορές. Τις πρώτες 19 δεν μου απάντησε και μου τα έστειλε πριν τη δύση του ηλίου. Έκαναν μια ρίψη».

Ευθύνες ωστόσο επέρριψε και στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνο για την Πυροσβεστική, Νίκο Τόσκα. «Ο φίλος μας ο Τόσκας με αποστράτευσε… Τα ήξερε όλα, τον είχα ενημερώσει τρεις φορές» είπε χαρφακτηριστικά, δηλώνοντας ότι πλεον νιώθει «ηθική δικαίωση. Τόσα χρόνια τραβώ έναν Γολγοθά, που μόνο η οικογένεια και οι φίλοι τον ξέρουν. Δικαίωση, επιτέλους».

Νωρίτερα, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος απείλησε με μηνύσεις για όσα ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο με όσα είπε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος στον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσο.

«Αγανακτώ», είπε. «Είναι δυνατόν να κάψω την Ελλάδα. Ολόκληρος αρχηγός δηλαδή να κάνω τέτοιο πράμα για να ξεφορτωθώ και να αποστρατεύσω τον υπαρχηγό του Σώματος; Μπορώ να τα αποδείξω αυτά που έκανα και λέω. Υπάρχει ημερολόγιο στο συντονιστικό κέντρο για το πόσα εναέρια μέσα δόθηκαν τότε στην Πυροσβεστική για να σβήσουν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές και μάλιστα είχα στη διάθεσή μου μόνο τρία βαρέου τύπου αεροσκάφη που μπορούσα να στείλω γιατί τα περισσότερα ενοικιάστηκαν από τον Αύγουστο και μετά. Αυτά που ακούγονται, είναι απίστευτα. Να αφήσω τη χώρα ακάλυπτη; Να αφήσω ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες για μια προσωπική κόντρα; Αν είναι δυνατόν! Αυτά είναι ανυπόστατα! Είναι τερατώδη! Τα είπε ο Ματθαιόπουλος για να πείσει τον Λιότσο».