πράσινη-τέντα-στον-λυκαβηττό-τη-νοί-661034
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.02.2020 | 07:30

«Πράσινη Τέντα» στον Λυκαβηττό: Τη νοίκιασε και την ανοίγει ο Σταθοκωστόπουλος

Mπορεί τα έργα για την προστασία και αναβάθμιση του Λυκαβηττού με το ξήλωμα της ασφάλτου που εξαγγέλθηκαν το 2018 να έχουν «κολλήσει», αυτές τις μέρες όμως «πέφτουν τα μπετά» για την αναβίωση της «Πράσινης Τέντας», ενός από τα ιστορικότερα στέκια της Αθήνας.

 Η «Πράσινη Τέντα» λειτουργούσε ως καφέ-ουζερί έως το 2003 κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου. Χάριζε στους επισκέπτες μια υπέροχη θέα προς ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της πόλης, το Φάληρο και τον Πειραιά ενώ το απόγευμα επέτρεπε μια μαγευτική ενατένιση του ηλιοβασιλέματος. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το στέκι είχε δημιουργηθεί με πρόχειρα υλικά πριν τον πόλεμο του ’40. Μέχρι το 2003 λειτουργούσε μέσα σε παραπήγματα για την κουζίνα και το προσωπικό και κάτω από τέντες που σκίαζαν τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα. Μοναδικό κτισμένο στοιχείο ήταν το πλακόστρωτο που είχε στρωθεί σε μια μακρόστενη διάταξη για να πατούν επάνω οι καρέκλες των θαμώνων.

Το πλακόστρωτο αυτό ήταν και το μοναδικό απομεινάρι που είχε απομείνει από την εποχή εκείνη για να θυμίζει ότι εδώ κάποτε λειτουργούσε η «Πράσινη Τέντα». Το στέκι φιλοξενούσε πλήθος κόσμου – ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες και πολιτικοί – που ανέβαινε έως εκεί για να απολαύσει τη θέα ενώ τα τελευταία χρόνια της προολυμπιακής ευμάρειας είχε αποκτήσει και κάποια στοιχεία πολυτέλειας. Την εποχή που έκλεισε ήταν κυρίαρχη η διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για το ποιος έχει τον έλεγχο στον Λυκαβηττό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος που βγήκε νικητής ζητούσε μεγάλα ποσά για να παραταθεί η μίσθωση του χώρου και η λειτουργία του καταστήματος.

Εκλεισε επί Ντόρας ανοίγει επί Κώστα Μπακογιάννη

Τα πράγματα ήρθαν όμως έτσι ώστε το στέκι που έκλεισε επί δημαρχείας Ντόρας Μπακογιάννη να επαναλειτουργήσει τώρα που δήμαρχος είναι ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης. Σύμφωνα με την άδεια δόμησης που εκδόθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στις 18 Δεκεμβρίου 2019, νέος μισθωτής θα είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, που λειτουργεί πλήθος κέντρων διασκέδασης και καφέ στο ιστορικό κέντρο και στην παραλία.

Πράσινη Τέντα

Η άδεια δόμησης επιτρέπει την ανέγερση κτίσματος εμβαδού 50 τετραγωνικών μέτρων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική φάση πριν πέσουν τα μπετά. Δηλαδή, έχει κτισθεί η τσιμεντένια πλάκα του δαπέδου, έχουν μπει τα καλούπια για τις κολόνες και την οροφή και έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος οπλισμός.

Οι υπέρ και οι κατά της «Πράσινης Τέντας»

Η εικόνα της ανέγερσης ενός κτίσματος πάνω στον λόφο του Λυκαβηττού κινητοποίησε μια ομάδα κατοίκων που ασχολείται με πεζοπορίες σε διάφορα σημεία της πόλης και έχει σελίδα (Πεζοπορίες με Πανσέληνο) στα κοινωνικά δίκτυα. Μέλος της ομάδας αυτής είναι ο Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος, τον οποίο συναντήσαμε σήμερα ανεβαίνοντας στον Λυκαβηττό ακριβώς στο σημείο όπου έχουν γίνει οι ετοιμασίες για να πέσει το τσιμέντο. «Μα είναι δυνατόν να ρίχνουν μπετά στον Λυκαβηττό; Είναι αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε;», αναρωτιέται ο κ. Αχιλλεόπουλος που δείχνει σοβαρά προβληματισμένος: «Περιμέναμε από καιρό να ξεκινήσουν έργα αναβάθμισης στον λόφο, να τον αναδείξουν και να επιτρέπουν καλύτερη πρόσβαση σε όσους θελουν να απολαύσουν τις πεζοπορικές διαδρομές. Αντί αυτών, βλέπουμε αυτά τα έργα…».

Καθώς συζητούμε, άλλοι περαστικοί σταματούν λίγο. Ορισμένοι δεν μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και θέλουν να αποκτήσει το σημείο ζωή και φως για να απομακρυνθούν παραβατικά στοιχεία που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους, ιδίως τα βράδια, όπως λένε.

prasini-tenta2.jpg

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων πάντως, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Χ. Αποστολόπουλος μας αναφέρει ότι το έργο γίνεται νόμιμα με βάση υπουργική απόφαση που επιτρέπει συγκεκριμένες χρήσεις γης στο σημείο και την απαραίτητη οικοδομική άδεια. «Το κτίσμα είναι το απολύτως απαραίτητο για να στεγάσει μια επιχείρηση χωρίς να μοιάζει με καραγκιόζ μπερντέ όπως ήταν η παλιά Πράσινη Τέντα», λέει ο κ. Αποστολόπουλος.

Η προοπτική της επαναλειτουργίας της Πράσινης Τέντας είχε φανεί στον ορίζοντα από τον Οκτώβριο του 2018 όταν η τότε διοίκηση Καμίνη είχε εξαγγείλει εκτεταμένες εργασίες προστασίας και ανάδειξης ολόκληρου του λόφου. Τότε είχαν εξαγγελθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ που μελετούνταν επί ενάμιση χρόνο από το ΕΜΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και, όπως γράφαμε τότε περιλάμβαναν:

  1. Αντικατάσταση της ασφάλτου από υδατοδιαπερατό υλικό στον δρόμο που ανεβαίνει και κατεβαίνει τον λόφο για να αποτρέπονται οι πλημμύρες. Στόχος ήταν να μετατραπεί σε έναν περίπατο σαν εκείνο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η προσέγγιση του λόφου να γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς (ηλεκτρικά λεωφορεία από σταθμούς Μετρό ή και εναέριο τελεφερίκ από τον Ευαγγελισμό).
  2. Αντιπλημμυρικό έργο με πεζούλες και έργα στήριξης στα διαβρωμένα πρανή της νοτιοανατολικής πλευράς προς Κολωνάκι
  3. Σε βάθος καθαρισμό στα δύσβατα σημεία, κλαδοκαθαρισμό των πευκώνων, απομάκρυνση ιστών των αθανάτων και νεκρών κάκτων στις χαράδρες.
  4. Αποκατάσταση πεζοπορικής διαδρομής μήκους 3 χιλιομέτρων στην ανατολική πλευρά
  5. Επαναλειτουργία της Πράσινης Τέντας που έκλεισε το 2003 και ανασχεδιάστηκε για να στηθεί από τον επιχειρηματία που θα την αναλάβει.

Εως τώρα, από όλα τα παραπάνω προχώρησε μόνον η επαναλειτουργία της Πράσινης Τέντας. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει καταρτίσει μια διακήρυξη για τα υπόλοιπα έργα με μειωμένο προϋπολογισμό 1,5 εκ.ευρώ αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστικός ανάδοχος. Τον Μάρτιο του 2019 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η συμφωνία μίσθωσης έως 25 χρόνια για την Πράσινη Τέντα και βάσει αυτής, υπεγράφη η μίσθωση με τον επιχειρηματία.

Άρης Χατζηγεωργίου

πηγή: Έθνος