πηνελόπη-πάνω-από-16-200-κεραυνοί-σε-έξι-η-412539
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.12.2018 | 19:41

«Πηνελόπη»: Πάνω από 16.200 κεραυνοί σε έξι ημέρες

Έντονη ήταν στη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, της «Πηνελόπης», η κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε από το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας «ΖΕΥΣ», που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε διάστημα έξι ημερών, από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα έπεσαν περισσότεροι από 16.200 κεραυνοί.

Στο ίδιο εξαήμερο, από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου (Κυριακή έως Τετάρτη), σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το πυκνότερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, παρατηρήθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, κυρίως στα δυτικά, θυελλώδεις νοτιάδες και συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Σημαντικά ήταν και τα ύψη βροχής στην Κρήτη, όπου στην Ασή Γωνιά Χανίων καταγράφηκαν 428 mm, στο οροπέδιο Ασκύφου 335.4 mm και στοn Σέμπρωνα Χανίων 294.4 mm.

METEO.GR

Αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης, όπως καταγράφτηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr (αριστερά) και αριθμός κεραυνών, σύμφωνα με το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας ΖΕΥΣ (δεξιά),από την Κυριακή 25/11 έως την Παρασκευή 30/11/2018.

Αντιθέτως, από το απόγευμα της Τετάρτης έως και την Παρασκευή (28-30/11), κύρια χαρακτηριστικά της «Πηνελόπης» ήταν οι βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, με μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα, επικράτησαν πολύ θυελλώδεις βοριάδες, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

Δορυφορική εκτίμηση χιονοκάλυψης στην Ελλάδα μετά το πέρας της «Πηνελόπης»

Κατά τις ψυχρές ημέρες της «Πηνελόπης» σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονόπτωσης στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θράκης. Το ύψος χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας, ενώ σημαντικά ήταν τα ύψη χιονιού και στα ορεινά της Κρήτης, πάνω από τα 1.500μ.

METEO.GR

Υψηλότερες ριπές του ανέμου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Πηνελόπη», όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Τέλος, καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, νοτιάδες στο θερμό τμήμα της χώρας και θυελλώδεις βοριάδες στο ψυχρό, δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεγάλο κυματισμό. Οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 113 Km/h στην Πεντέλη και τα 111 km/h στη Σαμοθράκη από βόρειες διευθύνσεις, ενώ οι θυελλώδεις νοτιάδες έφτασαν τα 109 km/h στην Απείρανθο Νάξου και τα 101.4 km/h στον Παρνασσό.