πιάστηκε-φορτηγό-πλοίο-στην-κω-με-38794
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.05.2017 | 10:41

“Πιάστηκε” φορτηγό πλοίο στην Κω – Μετέφερε παράνομα εκρηκτικές ύλες

Φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης στην Κω, από πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, το φορτηγό πλοίο «MEKONG SPIRIT» σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό λιμάνι του Σουδάν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ο εντοπισμός του πλοίου έγινε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των αρμόδιων διευθύνσεων του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης και των Λιμενικών Αρχών Κω-Ρόδου.

Το πλοίο με 17 άτομα πλήρωμα, μετέφερε εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες κατά παράβαση σχετικών αποφάσεων ΟΗΕ και Ε.Ε. αναφορικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στο Σουδάν. Τα πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού το οδήγησαν στον όρμο Κεφάλου της Κω.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, από την οποία εκδόθηκε σχετική διάταξη για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης του συγκεκριμένου φορτίου, από αρμόδιες τελωνειακές αρχές.