ποια-λάθη-κάνουμε-όταν-φτιάχνουμε-τη-χ-424559
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.12.2017 | 16:18

Ποια λάθη κάνουμε όταν φτιάχνουμε τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Μπορεί η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά το έχουμε υιοθετήσει για τα καλά πλέον και γι αυτό οφείλουμε να ξέρουμε και πώς θα την φτιάξουμε απόλυτα επιτυχημένη. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που όλοι λίγο-πολύ κάνουμε, από την προετοιμασία μέχρι το σερβίρισμα και πρέπει να τα αποφεύγουμε. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα 10 πιο συνηθισμένα.

1. Την αγοράζεις τελευταία στιγμή

Όταν αγοράζεις κατεψυγμένη γαλοπούλα, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την τελευταία μέρα για να πας στο super market. Άλλωστε θα χρειαστεί χρόνο για να ξεπαγώσει, οπότε την αγοράζεις 1-2 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και απλά την βάζεις στην κατάψυξη. Αν πάλι επιλέξεις νωπή γαλοπούλα, όντως δεν μπορείς να την πάρεις πολύ νωρίτερα, αλλά καλό είναι να τηλεφωνήσεις εγκαίρως (1 εβδομάδα πριν) στον κρεοπώλη σου για να την παραγγείλεις.

galopoula

2. Θες να την αποψύξεις την ίδια μέρα που θα την ψήσεις

Μέγα λάθος! Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να αποψύχεται μέσα στο ψυγείο -όπως και όλα τα τρόφιμα δηλαδή- και χρειάζεται τουλάχιστον 10 ώρες για κάθε κιλό! Μια γαλοπούλα 6 κιλών δηλαδή θα χρειαστεί περί τις 60 ώρες για να ξεπαγώσει ή αλλιώς 2,5 μέρες!

3. Δεν αφήνεις τη γαλοπούλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο

Καλό είναι να μη βάλεις τη γαλοπούλα σου απευθείας από το ψυγείο στον φούρνο. Άφησε το πτηνό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για καμιά ωρίτσα πριν το ψήσιμο, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.

4. Δεν την πλένεις – στεγνώνεις καλά

Για να ετοιμάσεις τη γαλοπούλα για ψήσιμο, αφαιρείς πρώτα τα συκωτάκια και τα κρατάς στην άκρη για τη γέμιση και στη συνέχεια την ξεπλένεις καλά με άφθονο νερό μέσα και έξω. Είναι πολύ σημαντικό όμως και να τη στεγνώσεις καλά με χαρτί κουζίνας, για να γίνει και η πέτσα της τραγανή στο ψήσιμο.

galopoula2

5. Ξεχνάς να την καρυκεύσεις εσωτερικά

Για να γίνει γευστική η γαλοπούλα σου δεν αρκεί να την αλατοπιπερώσεις μόνο εξωτερικά, πρέπει να ρίξεις αλάτι και πιπέρι και μέσα στην κοιλιά της.

6. Την παραγεμίζεις

Αν θες να γίνει η γέμιση να ψηθεί σωστά ή να μην γίνει σκληρή σαν πέτρα, καλό είναι να μην βάζεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα στη γαλοπούλα, 1 με 1½ κούπα γέμιση για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι ότι πρέπει! Η γέμιση πρέπει να αφήνει κενό στην κοιλιά της γαλοπούλας γιατί θα φουσκώσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ράψεις τη γαλοπούλα με σπάγκο μαγειρικής, αν δεν θες να ξεχειλίσει η γέμιση στο ταψί.

7. Δεν τα πας καλά με τους χρόνους

Να θυμάσαι ότι για να ψήσεις ολόκληρη γαλοπούλα στον φούρνο χρειάζονται 30-40 λεπτά ανά κιλό για τη σκέτη & 45-50 λεπτά ανά κιλό για γαλοπούλα με γέμιση. Όσο για τη θερμοκρασία, την ψήνετε στους 170-180οC και πάντα προθερμαίνετε τον φούρνο.

galopoula1

8. Δεν χρησιμοποιείς θερμόμετρο

Μπορεί να νομίζεις ότι με το μάτι και από το χρώμα της γαλοπούλας θα καταλάβεις πότε έχει ψηθεί, ωστόσο ένα θερμόμετρο κουζίνας είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Βάζεις λοιπόν το θερμόμετρο ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος και όταν δείξει 80oC είναι έτοιμη.

9. Δεν αφήνεις τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί πριν την κόψεις

Αφού βγάλεις τη γαλοπούλα από τον φούρνο την αφήνεις για 15-30 λεπτά να ξεκουραστεί πριν αρχίσεις να την κόβεις. Έτσι, οι χυμοί της απλώνονται και μπορείτε να κόψετε το κρέας καλύτερα.

10. Δεν την κόβεις, την καταστρέφεις!

Τη γέμισες, την έψησες τέλεια και βγήκε από το φούρνο ολόκληρη και με υπέροχο χρώμα που εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου. Για να διατηρηθεί αυτή η καλή πρώτη εντύπωση έχει μεγάλη σημασία και πώς θα κόψεις τη γαλοπούλα, ώστε να βγει σε όμορφα κομμάτια. Δες πώς θα την τεμαχίσεις σωστά ΕΔΩ.

galopoula3

Extra tip: Αν ξέρεις από την αρχή ότι δεν πρόκειται να φάτε όλη τη γαλοπούλα εκείνη τη στιγμή, μην την κόψεις όλη αλλά μόνο όσα κομμάτια χρειάζονται για να σερβίρεις τους καλεσμένους σου και φύλαξε την υπόλοιπη για αργότερα. Τα κομμάτια που έχουν κοπεί στεγνώνουν πιο γρήγορα και σκληραίνουν.

πηγή: olivemagazine.gr