πεδίο-μάχης-σε-χίο-και-λέσβο-κάτοικο-739579
ΔΗΜΟΙ | 25.02.2020 | 09:16

Πεδίο «μάχης» σε Χίο και Λέσβο: Κάτοικοι & απορριμματοφόρα εναντίον ΜΑΤ (φωτο)

Μάχες σώμα με σώμα σε Χίο και Λέσβο μαίνονται από χθες το βράδυ, κατά την άφιξη των μηχανημάτων, μαζί με τα ΜΑΤ για τις νέες δομές.

ΛΕΣΒΟΣ

Στην Καράβα της Λέσβου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται από τις 6.30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες!

Σύμφωνα με το stonisi.gr, εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες. Στον κεντρικό δρόμο είχαν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Λίγο αργότερα, από το Διαβολόρεμα επιχείρησαν οι Αστυνομικές δυνάμεις να φτάσουν στο Καβακλή.

Στόχος τους να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα που έφθασαν στο λιμάνι  τα χαράματα, ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση. Εκατοντάδες πολίτες με επικεφαλής το Δήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο και τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη είχαν παραταχθεί εμποδίζοντας τους να μπουν στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια στη Λέσβο:

O «πόλεμος» στη Λέσβο μαίνεται από χθες τη νύχτα. Στις 11 άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης.

Με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποβιβάστηκαν από το πλοίο περισσότεροι από 300 πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ. Στο Τελωνείο ανασυντάχθηκαν και συνεχίζοντας, έριχναν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σπρώχνοντας τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο, όπου παρέμειναν.

Στις 4 τα χαράματα 10 κλούβες με ΜΑΤ, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας ειδικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές και μια σειρά άλλων εξειδικευμένων αυτοκινήτων ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα. Και εκεί η μάχες με τους κατοίκους είναι σώμα με σώμα!

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο, προσπαθεί να υλοποιήσει τους αυταρχικούς της σχεδιασμούς», σημειώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με αφορμή την «απόβαση» των αστυνομικών δυνάμεων. Καλεί «το λαό της Λέσβου, τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που, στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή, θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών».

Από το πρωί της Δευτέρας, μαθητές κατέλαβαν και το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου.

«Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στην κλειστή δομή» γράφει το σύνθημα στο πανό των μαθητών, ενάντια στη δημιουργία δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών στην Καράβα.

ΧΙΟΣ

Με οδοφράγματα, μπλόκα από κορμούς δέντρων επιχειρούν οι κάτοικοι του Βροντάδου να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ που απέστειλε στη Χίο η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής.

Το πρώτο μέτωπο, σύμφωνα με το politischios.gr, κρίνεται στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εντός του Λιμένα Μεστών όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν στη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Δείτε ακόμη:

ΕΛ.ΑΣ: Τι αναφέρει για τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο

Πέτσας για νησιά: Οι κλειστές δομές θα γίνουν -Καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στην Χίο εναντίων των δομών