Πάτρα: Πρώην ιδιωτική κλινική έγινε πρωτότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών

To αστικό συγκρότημα 50 φοιτητικών διαμερισμάτων που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας πρωτοκατασκευάστηκε το 1970 και λειτουργούσε ως ιδιωτική κλινική. Πλέον, πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο με ποικίλους κοινόχρηστους λειτουργικούς χώρους καθώς το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota Archite του έδωσε νέα πνοή.

 

Τους βασικούς άξονες σχεδιασμού των αρχιτεκτόνων της buerger katsota architects αποτέλεσαν η σχέση του κτηρίου με την πόλη, η βιωσιμότητα του κτηρίου σε σχέση με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και η επίτευξη ευελιξίας στα διαμερίσματα.

Η μελέτη ανακατασκευής προσπάθησε να αντιμετωπίσει τρία βασικά θέματα:

• τη διεύρυνση του στενού «φαραγγιού» της οδού με την αποξήλωση των εξωστών,

• τη «συνδιαλλαγή» της νέας όψης με το γειτονικό νεοκλασικό μέσω της επιπεδότητας και μέσω της κλίμακας των δώδεκα ανοιγμάτων στους τρεις πρώτους ορόφους της και

• την ενεργοποίηση του ακάλυπτου με την πρόβλεψη κοινόχρηστων χώρων στη στάθμη του ισογείου και την αποξήλωση των συνεχόμενων εξωστών, προκειμένου να δημιουργηθούν εξώστες ή «γαλλικού τύπου» παράθυρα, που αναφέρονται σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Στη διευρυμένη πλέον οδό, τα 12 μεγάλα παράθυρα με τα μαύρα πλαίσια αλουμινίου, καδράρουν και αντανακλούν εικόνες της παλαιάς πόλης και του Παναχαϊκού όρους, ενώ τα ηλεκτροκίνητα σκιάδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μεταβάλλουν την όψη, προβάλλοντας πτυχές της καθημερινότητας των ενοίκων.

Στον ακάλυπτο οι εξώστες – θεωρεία και οι κοινόχρηστοι χώροι για τους ενοίκους (κοινόχρηστοι χώροι συνάντησης, αποθήκευσης και πλυντηρίου) καταδεικνύουν τις δυνατότητες ενεργοποίησης των υπολειμματικών χώρων της ελληνικής πόλης και ενισχύουν επιπλέον τη μεταξύ τους κοινωνική.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η επιτυχία του εγχειρήματος καταδεικνύει ότι η επαναπροσέγγιση της πολυκατοικίας μπορεί να απαντήσει στις σύγχρονες απαιτήσεις για προσαρμοστικότητα και χωρική ευελιξία, αλλά και την κατοίκηση υψηλής πυκνότητας, χωρίς να επιβαρύνεται η ποιότητα ή η άνεση.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota Architects, ιδρύθηκε το 2005 από τον Stephan Buerger και τη Δήμητρα Κατσώτα, με έδρα στην Αθήνα και στη Βιέννη. Το γραφείο δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της αρχιτεκτονικής, της αστικής ανάπτυξης και της έρευνας, σχεδιάζοντας κατοικίες, γραφεία, φοιτητικές εστίες και αποτελεί μία από τις αρχιτεκτονικές ομάδες με συχνές παρεμβάσεις στο σύγχρονο αστικό τοπίο, όπως οι πρωτότυπες Παιδικές Χαρές στο κέντρο της Αθήνας και η ανακαίνιση της Βελγικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

πηγή: thebest.gr

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΤΡΑ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ, ΙΔΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!