παρ-ολίγον-σοβαρό-τροχαίο-με-τα-100-ελεύ-1225259
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.08.2023 | 17:22

Παρ’ ολίγον σοβαρό τροχαίο με τα 100 ελεύθερα άλογα στον Υμηττό

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα στο Κορωπί, πάνω από 100 άγρια άλογα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους και στον οικιστικό ιστό για να βρουν τροφή.

Χθες μάλιστα, παραλίγο να σημειωθεί τροχαίο ατύχημα από την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη διέλευση των άγριων αυτών ζώων, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σάββας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό.

«Ήταν 4 άλογα στον δρόμο, εγώ άκουσα κορναρίσματα, κατέβηκα στον δρόμο και είδα τι γίνεται. Έγινε στο Κορωπί στον περιφερειακό Βάρης – Κορωπίου», ανέφερε ο κ. Σάββας, αυτόπτης μάρτυρας του παρ’ολίγον ατυχήματος.

Η Μαρία Μαρόλια, κάτοικος του Κορωπίου και μέλος του Αττικού Ιππικού Ομίλου ιππασίας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό και για το τι είναι αναγκαίο να γίνει για την προστασία και των κατοίκων αλλά και των ζώων.

«Τα άλογα ήταν στον δρόμο, σε μία συκιά έχει πάνω ο δρόμος, και έτρωγαν. Εγώ εκείνη την ώρα επέστρεφα σπίτι μου, βγήκαν στον δρόμο, εγώ σταμάτησα, αλλά ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα ένα ΙΧ. Παρόλο που υπάρχουν σημάνσεις είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, και περνούν και σχολικά λεωφορεία. Και στον περιφερειακό μπορεί να μην έχει κίνηση αλλά τα αυτοκίνητα τρέχουν πολύ γρήγορα. Χθες αποφύγαμε να γίνει το ατύχημα, εγώ, ο κ. Σάββας και άλλα δύο άτομα και μία γειτόνισσα και καταφέραμε μέσα σε λίγο χρόνο να βρούμε άδεια και να δούμε σε ποιο χωράφι να τα βάλουμε. Τα βάλαμε σε άσχετο οικόπεδο για την νύχτα μόνο και για να δούμε τι να κάνουμε. Είμαι πρόθυμη να τα βάλω σε ένα περιφραγμένο σημείο μέχρι να μου πουν τι κάνουμε. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν μπορώ να φέρω ευθύνη για τα ζώα που δεν είναι και δικά μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μας ενημερώνουν ότι είναι Natura η περιοχή, είναι προστατευμένη, ωστόσο ο χώρος έχει πολλά σκουπίδια πεταμένα. Ζητήσαμε να καθαριστεί ο χώρος και μας είπαν ότι πρέπει να πάρουμε κάποια ειδική έγκριση που δεν ξέρουμε από πού να την πάρουμε», συμπλήρωσε η Ιωάννα Ζεμπερλίκου, μέλος επίσης του Αττικού Ομίλου Ιππασίας.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Δήμητρα Αγγελάκη αναφέρθηκε στις ευθύνες της Πολιτείας αναφορικά με το ζήτημα.

«Υπάρχει μια παρανόηση αναφορικά με τον όρο δεσποζόμενα ή μη δεσποζόμενα, άγρια άλογα. Οφείλω να ενημερώσω ότι η νομοθεσία για τα ιπποειδή είναι αφενός ελλιπέστατη, αφετέρου είναι πολύ πρόσφατη. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δεσποζόμενα ανεπιτήρητα ιπποειδή. Όταν περιήλθε η υπουργική απόφαση εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή διαβουλεύσεις με Δήμους, σύσταση επιτροπών, αυτοψία στις καταγγελίες. Το μη δεσποζόμενο η Ε.Ε το χαρακτηρίζει άγριο. Χτυπήσαμε την πόρτα στον ιδιοκτήτη των ζώων. Από τον Απρίλιο του 2021 έχουν γίνει καταγγελίες, έχει γίνει αυτοψία από κτηνιάτρους, οι οποίοι το 2021 πέρα από τα 15 άλογα εγκλωβισμένα στο παλιό κτηνοτροφείο, 15 αιγοπρόβατα, 30 άγρια σκυλιά, τα οποία διατηρεί ο εν λόγω ιδιοκτήτης.Έχουμε εισηγηθεί να του επιβληθεί πρόστιμο, και αυτό πρέπει να το κάνει ο Δήμος. Έχει κληθεί και εισαγγελέας γι’ αυτό το θέμα από το 2021», τόνισε η κ. Αγγελάκη.




Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.