νέα-μεταναστευτική-τραγωδία-στην-κρή-1511433
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.03.2026 | 13:31

Νέα μεταναστευτική τραγωδία στην Κρήτη – 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τραγικό τέλος είχε για 22 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους από το Σουδάν και το Μπανγκλαντές, το ταξίδι που ξεκίνησαν πριν από έξι ημέρες από το Τομπρούκ με προορισμό την Κρήτη, καθώς άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μέση της θάλασσας.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, τα ξημερώματα της Παρασκευής σκάφος της FRONTEX εντόπισε λέμβο 53 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας, με 26 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους μία γυναίκα και δύο παιδιά. Οι άνθρωποι διασώθηκαν με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες.

Ωστόσο , όπως κατέθεσαν οι διασωθέντες στην διάρκεια της προανάκρισης, στη λέμβο τους επέβαιναν συνολικά 48 άτομα όταν ξεκίνησαν από την Λιβύη. Οι κακές καιρικές συνθήκες όμως προκάλεσαν απώλεια του προσανατολισμού με αποτέλεσμα η μικρή λέμβος να δίνει μάχη για να μην βυθιστεί επί έξι ημέρες στα όρια μεταξύ Νότιου Κρητικού και Λιβυκού πελάγους.

Η έλλειψη τροφίμων, νερού και κυρίως το δριμύ ψύχος, προκάλεσαν σταδιακά τον θάνατο σε 22 από τους επιβαίνοντες, τα πτώματα των οποίων, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των διασωθέντων, ρίχνονταν στη θάλασσα.

Στη διάρκεια της προανάκρισης, εντοπίστηκαν οι δύο χειριστές της λέμβου, οι οποίοι συνελήφθησαν ως διακινητές. Πρόκειται για δύο νεαρούς από το Νότιο Σουδάν, ηλικίας 19 και 21 ετών οι οποίοι την Δευτέρα θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ηρακλείου.

Δύο από τους διασωθέντες χρειάστηκε να μεταφερθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί μαζί με τους άλλους διασωθέντες στον χώρο κράτησης στο λιμάνι του Ηρακλείου.