νέα-έρευνα-της-δικαιοσύνης-για-το-ηχητ-1017665
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.05.2022 | 16:00

Νέα έρευνα της Δικαιοσύνης για το ηχητικό Βγενόπουλου- Η Βασιλική Θάνου ζητούσε χρήματα μέσω μεσάζοντα;

Από το μηδέν ξεκινά πάλι  η έρευνα σχετικά με τη μήνυση που είχε υποβάλει ο αποβιώσας επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος σε βάρος της Βασιλικής Θάνου και άλλων προσώπων, έπειτα από το ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε το iefimerida.

Τον Μάιο του 2016, ο επιχειρηματίας κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου που είχε πραγματοποιήσει  την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι μέσω τρίτου προσώπου  ζήτησε χρήματα από τον ίδιο   με «τη μέθοδο του βιβλίου», και ότι το ποσόν είχε μέγεθος βιβλιοθήκης. Τα χρήματα θα δίνονταν προκειμένου ο Βγενόπουλος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης σε υποθέσεις  που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη, ιδίως σχετικά με την έκδοση δύο στενών συνεργατών του από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Την υπόθεση εκβιασμού του Βγενόπουλου έφερε ξανά στο φως το iefimerida, όταν περιήλθε στην κατοχή του το ηχητικό ντοκουμέντο που έδειχνε ότι ο επιχειρηματίας είχε αποδείξεις για όσα περιέλαβε στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το 2016 κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλειώτας ζήτησε να ερευνηθεί εκ νέου η υπόθεση και σήμερα ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία καθώς και τη γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα κακουργηματικά αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και της συνέργειας σε αυτή.

H δικογραφία ανασύρεται από το αρχείο και ξεκινά νέα, κατεπείγουσα, εισαγγελική έρευνα

Η ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο επειδή η έρευνα διατάχθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και γιατί διεξήχθη υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έκρινε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο αποτελεί νέο και σοβαρό στοιχείο, προκειμένου να ερευνηθεί από την αρχή η υπόθεση, καθώς ο τρόπος που έκλεισε στις αρχές του 2017 δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτήματα.

Καταπίπτει, δηλαδή, επί της ουσίας, η αγωγή που κατέθεσε η Βασιλική Θάνου κατά του iefimerida για συκοφαντική δυσφήμιση. Γιατί ένα από τα δύο μπορεί να ισχύει: Είτε το ηχητικό ντοκουμέντο είναι πλαστό και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου συκοφαντήθηκε, είτε είναι αληθινό και χρειάζεται να γίνει μια ενδελεχής έρευνα προκειμένου να μην πέφτουν σκιές πάνω στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί ότι στην αγωγή της η Βασιλική Θάνου αναφέρεται «στην αμφιβόλου γνησιότητας και νομιμότητας κασέτα».

Επιπλέον, τίθεται εν αμφιβόλω και το πόρισμα της αντεισαγγελέως Αννας Ζαΐρη, η οποία έκλεισε ταχύτατα την έρευνα για τη μηνυτήρια αναφορά του Βγενόπουλου, θέτοντάς την στο αρχείο. Το πόρισμα αυτό επικαλείται η Βασιλική Θάνου και κατηγορεί το iefimerida ότι «παραβίασε το πηγάζον από την Εισαγγελική Διάταξη αρχειοθέτησης δεδικασμένο». Και αυτό, σύμφωνα με την κρίση της, επειδή τα όσα αποκαλύπτονται στο ηχητικό ντοκουμέντο περιλαμβάνονταν στη μηνυτήρια αναφορά του και άρα «ερευνήθηκαν και απορρίφθηκαν, ως μη αποδειχθέντα, από την Εισαγγελική διάταξη».

Η ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο και η διενέργεια νέας έρευνας αποδεικνύει ότι κανένα «δεδικασμένο» δεν υπήρχε, απεναντίας ήταν πολλά τα κενά και οι απορίες που προκάλεσε ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης το 2016.

Δείχνει, επίσης, ότι ήταν σωστή η απόφαση του iefimerida να δημοσιεύσει το ηχητικό ντοκουμέντο, προκειμένου να μη μείνει στη σκιά μια υπόθεση που αφορά την κορυφή της Δικαιοσύνης και δηλητηρίαζε έναν κορυφαίο θεσμό, στον οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του για το σωστό και το δίκαιο ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την προσωπική του συνθήκη.

Γνήσιο το κομβικής σημασίας ηχητικό ντοκουμέντο του iefimerida

Το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν κομβικής σημασίας για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Το αρχείο ελέγχθηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, τα οποία αποφάνθηκαν ότι είναι γνήσιο, «χωρίς εμφανή στοιχεία αλλοιώσεων», κι ως εκ τούτου αποτελεί νέο στοιχείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Εργαστηρίου Εξέτασης φωνής και ήχου της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών «προέκυψε ότι δεν εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία ή έστω ενδείξεις επεξεργασίας του ήχου, που μπορούν να υποδηλώνουν στοιχεία αποκοπής, συρραφής ή εν γένει αλλοίωσης (μοντάζ), ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε η αδιάλειπτη καταγραφή με μικρές αλλά δικαιολογημένες διακυμάνσεις, χωρίς ”ίχνη” αδικαιολόγητων μεταβολών ή και παύσεων, με την παρατήρηση ότι ο εντοπισμός ”ιχνών” σε ακουστικό υλικό ψηφιακής μορφής δεν είναι πάντα εφικτός με βεβαιότητα, καθόσον τα ”ίχνη” αυτά δύνανται να μειώνονται σημαντικά συναρτήσει διαφόρων παραγόντων, όπως είναι το λογισμικό επεξεργασίας και η δεξιοτεχνία του προσώπου που προβαίνει σε επεξεργασία. Πάντως, ότι ο ήχος που έχει καταγραφεί στο πειστήριο αρχείο πιθανότατα δεν έχει υποστεί διαδικασία τέτοια ( μοντάζ) που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του».

Την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Νίκος Ποιμενίδης, ο οποίος ήδη παρέλαβε το ηχητικό, συνολικής διάρκειας 5 ωρών, 28 λεπτών και 37 δευτερολέπτων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 2016, ανέφερε ότι είχε συνολικά 17 συναντήσεις με την επιχειρηματία, φίλη της Βασιλικής Θάνου, και πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί της.

ΠΗΓΗ : iefimerida