ναυπηγεία-σκαραμαγκά-στα-χέρια-του-εφ-365345
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.07.2021 | 15:48

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου

Πλειοδότης τόσο στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της “Ελληνική Ναυπηγεία ΑΕ” (ΕΝΑΕ) όσο και στην ηλεκτρονική δημοπρασία του ακινήτου της ΕΤΑΔ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα ανακηρύχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα για το ακίνητο της ΕΤΑΔ έφτασε τα περίπου 37,2 εκατ. ευρώ, περίπου 7 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ενώ στα περίπου 25 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για τον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στους διαγωνισμούς συμμετείχε και ο όμιλος North Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, χωρίς να καταφέρει τελικά να επικρατήσει.

Τα επόμενα βήματα και οι εκκρεμότητες

Η νέα προσπάθεια που έφερε τελικά αποτέλεσμα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα σταματήσει την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 7,2 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 110 εκατ. ευρώ από το 2012 έως και τώρα.

Υπενθυμίζεται πως στον προηγούμενο διαγωνισμό η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star είχε προσφέρει 15,1 εκατ. ευρώ, όμως η προσφορά δεν έγινε δεκτή από τους πιστωτές. Αυτή τη φορά, επειδή υπήρξαν περισσότερες από μια προσφορές, η εκποίηση όπως φαίνεται θα προχωρήσει.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ (ακίνητο και εξοπλισμός) θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Με το “καλημέρα” ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των προστίμων και την έκδοσης άδειας πυρόσβεσης.

Το ζήτημα είναι το πώς θα διατεθεί το ποσό των 25,2 εκατ. ευρώ που πρόσφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Προκοπίου, ειδικά όταν το ποσό που οφείλεται στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων αγγίζει, σύμφωνα με τους ίδιους, τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση του ακινήτου της ΕΤΑΔ τα πράγματα διαδικαστικά είναι πιο ξεκάθαρα και η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί γρηγορότερα. Μεγάλο “αγκάθι” παραμένει ο χώρος συγκέντρωσης προσφύγων που βρίσκεται εντός της έκτασης ο οποίος θα πρέπει να απομακρυνθεί, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τμήμα της έκτασης διεκδικεί και ο Δήμος Χαϊδαρίου.