μοντέλο-μαδρίτης-στην-αθήνα-με-κλεί-822735
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.09.2020 | 07:16

Μοντέλο «Μαδρίτης» στην Αθήνα με κλείσιμο σχολείων & δημόσιων υπηρεσιών (φωτο)

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της επόμενης ημέρας εξετάζει το Μαξίμου, με μοντέλο «Μαδρίτης» στην Αθήνα, όπως σημειώνουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ. Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

• Μετακινήσεις υπό όρους από γειτονιά σε γειτονιά

• Κλείσιμο σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών

Η εφημερίδα επίσης σημειώνει τα ως τώρα «δεδομένα»:

  • Αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

    • SOS από τον Πέτσα

    • Γιατί οι άνω των 65 είναι και πάλι η ευάλωτη κατηγορία

    • Δεύτερη διακοπή για το εμβόλιο της Astrazeneca

Μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές έλαβε πρόσφατα και η Μαδρίτη, που μπήκε στην ουσία υπό μερικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί ένα καθολικό σε ολόκληρη την πόλη, με όποια οικονομική συνέπεια μπορεί αυτό να επιφέρει. Η ισπανική πρωτεύουσα επέβαλε απαγόρευση ή περιορισμό της πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, εκεί όπου καταγράφονται οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων, καθώς και δικαιολόγηση στις μετακινήσεις κατοίκων συγκεκριμένων συνοικιών ώστε να περιοριστούν στις πλέον απαραίτητες.

Στην Αθήνα, ο προβληματισμός των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εστιάζει σε μετανάστες που ζουν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Αυτές οι ομάδες απαιτούν μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και απομόνωση προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. Η απόφαση να μεταφέρονται οι θετικοί σε ξενοδοχεία καραντίνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα νοσοκομεία. Ειδικά ο «Ευαγγελισμός» είναι το νοσηλευτικό ίδρυμα που οι… μισοί του νοσηλευόμενοι είναι αλλοδαποί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους, με σοβαρά συνοδά νοσήματα που οδηγούν σε βαριά νόσηση με Covid-19.

Οι γειτονιές όπου μένουν αλλοδαποί είναι ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η Κυψέλη, η πλατεία Αττικής, τα Σεπόλια. Γενικότερα ο Δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων.

Με δεδομένο ότι ανακοινώνονται αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται είτε υπό επιδημιολογική επιτήρηση είτε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, αναπτύσσεται, με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εφαρμογή στην οποία θα μπορεί με το κινητό του ο κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή όπου βρίσκεται. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για αποφυγή σύγχυσης. Θα γνωρίζει ο καθένας ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν», ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία της εφαρμογής.

Ερωτηθείς σχετικά με τοπικά lockdown στην Αττική ή το ενδεχόμενο ενός γενικού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdown, από την αρχή της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σ’ αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους απόφαση. Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι, κι αν είναι προτιμότερη από άλλου είδους μέτρα. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η κυβέρνηση. Κι εμείς θ’ ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους».