μετακίνηση-εκτός-νομού-το-πάσχα-or-not-το-725340
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.02.2021 | 11:54

Μετακίνηση εκτός νομού: Το Πάσχα «or not» το Πάσχα

Οι συζητήσεις για νέα παράταση του lockdown ουσιαστικά έκλεισαν κάθε συζήτηση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτραπούν σε κάθε περίπτωση αρκετά αργότερα με ορόσημο το Πάσχα που φέτος πέφτει 2 Μάη. Σε κάθε περίπτωση η εσωτερική μετακίνηση εντός της χώρας θα επιτραπεί και μόνο όταν τα επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Για το Πάσχα έχουμε ακόμα όμως δύο μήνες και όπως είναι φυσικό οτα σενάρια θα παίρνουν και θα δίνουν μέχρι τότε… Πάντως το Πάσχα στο χωριό θα είναι μια δύσκολη εξίσωση για τη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ανοσία που θα επιτρέψει τις ασφαλείς μετακινήσεις από νομό σε νομό.

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το Πάσχα, σημείωσε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. «Δε θα είναι όπως πέρσι, που δε χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα».

Το Πάσχα ή μετά το Πάσχα το …άνοιγμα των «εσωτερικών συνόρων»

Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν πως έως το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού, δηλαδή οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες. Το συγκεκριμένο ποσοστό από ορισμένους ειδικούς χαρακτηρίζεται «ασφαλές» για να ανοίξουν τα …εσωτερικά σύνορα, ωστόσο μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού που θεωρείται δεδομένη μετά από τόσους μήνες καραντίνας θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, αφού το 80% του πληθυσμού θα παραμένει ανεμβολίαστο.

Η κυβέρνηση και φορείς του Τουρισμού θεωρούν ότι θα ήταν πιο ασφαλές μετά το Πάσχα και ίσως μετά τις 10 Μαΐου να μπορούν «ανοίξουν» οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ουσιαστικά να ξεκινήσει και η φετινή τουριστική σεζόν.

Πρώτος στόχος παραμένει ο εσωτερικός τουρισμός. Εξάλλου πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και για το 2021 προκειμένου να μην χαθούν τα Voucher που οι πολίτες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν εξαιτίας της απαγόρευσης μετακινήσεων.

Βέβαια το άνοιγμα των μετακινήσεων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα είναι καλή και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών. Η πορεία του εμβολιασμού, ο καιρός, ο αριθμός των κρουσμάτων και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν πολλά.

Ωστόσο στην παρούσα φάση φαίνεται ότι το κερδίζει έδαφος το σενάριο του …«μετά το Πάσχα» για να ξεκινήσει η μετακίνηση από νομό σε νομό.