μάτι-στο-φως-επιστολή-κατοίκων-προς-520456
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.09.2018 | 08:12

Μάτι: Στο «φως» επιστολή κατοίκων προς Τσίπρα, Ψινάκη, Δούρου -Τι αναφέρει

Λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, έρχεται στο φως μια επιστολή τον κατοίκων προς τον Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους υπουργούς, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ) καταγγέλλει ότι όλα τα απαιτούμενα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την οικονομική ενίσχυση και μέριμνα όλων των πληγέντων, στην συντριπτική πλειονότητα τους δεν έχουν ξεκινήσει. Και όσα έχουν ξεκινήσει, εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και των αρμόδιων φορέων.

«Το Μάτι σήμερα, έξι εβδομάδες μετά δεν είναι κατοικήσιμο» τονίζουν και απαριθμούν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Όλη η επιστολή

«4 Σεπτεμβρίου 2018
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΚΜΑ)

Μάτι 6 εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά

Στο Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά, κατά την οποία χάθηκαν 98 μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές και 35 εγκαυματίες είναι ακόμη στα νοσοκομεία, όλα τα απαιτούμενα έργα για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, την αποκατάσταση των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών, καθώς και την οικονομική ενίσχυση και μέριμνα όλων των πληγέντων στην συντριπτική πλειονότητα τους δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ ακόμη και όσα έχουν ήδη ξεκινήσει εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, παρ’ όλες τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων Υπουργών, του Δημάρχου και των λοιπών αρμόδιων φορέων

Το Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά δεν είναι κατοικήσιμο:

  1. Για λόγους κινδύνων της υγείας των κατοίκων, των επισκεπτών και των εργαζόμενων στην περιοχή
    – Κίνδυνοι υγείας από την έλλειψη διάγνωσης των επιπτώσεων, ενημέρωσης των κατοίκων και λήψης μέτρων αντιμετώπισης της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, πόσιμο νερό, θάλασσα) από την καύση διαφόρων υλικών
    – Κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την έλλειψη κάδων και σχεδίου για την αποκομιδή απορριμμάτων, πολλών δε τοξικών (αμίαντος) και την έλλειψη ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κάηκαν εκατοντάδες οχήματα αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα.
  2. Για λόγους κινδύνων ασφάλειας διαβίωσης των κατοίκων
    – Υψηλός κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της εν όψει των αναμενόμενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου
    – Προχωρημένη διάβρωση του παραλιακού χωματόδρομου, ο οποίος αποτελεί την μοναδική διέξοδο της περιοχής προς τη θάλασσα, και ο οποίος μετά την φονική πυρκαγιά και την καύση της κάθε είδους βλάστησης, δεν θεωρείται πλέον ασφαλής για χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
    – Κίνδυνος ατυχημάτων, κλοπών και επιθέσεων προς τους κατοίκους από την έλλειψη δημόσιου φωτισμού (ούτε καν στη Λεωφόρο Μαραθώνος).
  3. Για λόγους ολοκληρωτικής καταστροφής των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών
    – Ελλειπείς και αναποτελεσματικές ενέργειες υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δένδρων, με αποτέλεσμα κλαδιά και κορμοί να συσσωρεύονται στους δρόμους και τα οικόπεδα
    – Ελλειπείς και αναποτελεσματικές ενέργειες για την αδειοδότηση και ανέγερση των ολοσχερώς κατεστραμμένων κατοικιών (κόκκινα) και την επισκευή των μερικώς κατεστραμμένων (κίτρινα) προκειμένου να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και ελλιπής επίσημη ενημέρωση των ιδιοκτητών
    – Έλλειψη σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή ώστε να εξασφαλίζεται η επικοινωνία σε τουλάχιστον έκτακτες συνθήκες, βλ. 100, 166
  4. Για λόγους απουσίας οικονομικής ενίσχυσης και μέριμνας των πληγέντων πυροπλήκτων
    – Δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι στο Μάτι τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για τη προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους.
    – Δεν έχει εκδοθεί νομοθετική διάταξη για την φροντίδα και οικονομική ενίσχυση των δεκάδων εγκαυματιών και λοιπών ασθενών που είτε εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλείας, οι οποίοι έχουν αφεθεί στη τύχη τους.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, Εσωτερικών κ. Χαρίτση, Υγείας κ. Ξανθό, Παιδείας κ. Γαβρόγλου, την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Δούρου και τον Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ψινάκη, να προβούν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για την διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, την φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή και του περιβάλλοντος».