φωτιά-στο-μάτι-νέα-μήνυση-κατά-δούρου-515719
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.09.2018 | 14:23

Φωτιά στο Μάτι: Νέα μήνυση κατά Δούρου, Ψινάκη, Πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ και Λιμενικού

Νέα μήνυση από συγγενείς 8 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στην Εισαγγελία της Αθήνας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για απόδοση ευθυνών σε εμπλεκόμενους φορείς που με πράξεις και κυρίως με παραλείψεις συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της μεγαλύτερης καταστροφής από φωτιά των τελευταίων δεκαετιών.

Η μήνυση στρέφεται κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκη, υψηλόβαθμων παραγόντων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ αλλά και των υπευθύνων του Λιμεναρχείου Ραφήνας.

Οι κατηγορίες που περιγράφονται στη μήνυση είναι της ανθρωποκτονίας, του εμπρησμού, της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο και περιγράφονται με λεπτομέρειες τα τραγικά γεγονότα, οι παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και των εμπλεκόμενων φορέων σε 65 συνολικά σελίδες που καταλαμβάνει η μήνυση των συγγενών των θυμάτων.

Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των παραπάνω προσώπων για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.

Κάνουν λόγο για εγκληματική εγκατάλειψη των δικών τους ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους είτε απανθρακώθηκαν είτε πνίγηκαν στη θάλασσα, όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τις φλόγες.

Η συγκεκριμένη μήνυση είναι, δε, η πρώτη που στρέφεται κατά των αρμοδίων του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν για εγκακτάλειψη. Χαρακτηριστική είναι η τραγική κατάληξη μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα.

Η κόρη της, που είναι μια εκ των μηνυτών αναφέρει στην μήνυση: «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της πειοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καραβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτης της πλήρους αδιαφορίας και των Λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο και πνιγηκαν πολλοι άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Ακόμη, οι μηνυτές χαρακτηρίζουν ανευθυνο και επιπολαιο τον ισχυρισμο της Γενικής Γραμματρείας Πολιτικης Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο η πυρκαγιά ηταν καταστροφή μικρής έκτασης, οταν μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 98 άτομα, έχουν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις και περιουσίες.

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 8 συγγενών Αντ. Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

Ακόμη, οι μηνυτές υποστηρίζουν:

– Δεν είχαν ληφθεί τα καταλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, πλατείες, κ.λπ. ξερά χόρτα.

– Δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) οπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετωπισης δυσμενών καιρών φαινομένων και γεγονότων όπως και για πυρκαγιά.

– Δεν ενημερωθηκαν εγκαίρως οι πολιτες και οι κατοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, οτι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγαλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

– Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλεπει ο νόμος την προηγούμενη ήμερα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δημους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος ειναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών». Και αυτό παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την 23η Ιουλίου υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν ως τραγικότερο όλων το γεγονός πως παρά την προειδοποίηση για κίνδυνο μεγάλης πυρκαγιάς στην Αν. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πτροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τους μηνυτες, στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Σε δήλωσή του ο κ. Φούσας ανάφερε: «Ειναι αναγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικης να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανουν τα τηλεφωνηματα που εγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπηρχαν στην περιοχη οχήματα».