μάνα-γιος-παρίσταναν-τους-υπαλλήλου-865359
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.05.2021 | 08:43

Μάνα & γιος παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ & εκβίαζαν καταστηματάρχες

Μάνα & γιος παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ & εκβίαζαν καταστηματάρχες

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,, τα στοιχεία ταυτότητας δύο Ελλήνων οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μία μητέρα τον γιο της οι οποίοι εισέρχονταν σε καταστήματα ένδυσης ιδιοκτησίας αλλοδαπών, στο κέντρο της Αθήνας και υποδυόμενοι τους υπαλλήλους Ασφαλιστικού Ιδρύματος, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της μη επιβολής προστίμου, για υποτιθέμενες παραβάσεις που διαπίστωναν κατά τον «έλεγχο» στο εκάστοτε κατάστημα. Τα δύο άτομα συνελήφθησαν στις 13-5-2021 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας.

Πρόκειται για τους:

  1. ΜΠΕΚΙΑΡΗ Σπυρίδωνα του Γεωργίου και της Μαγδαληνής, γεννηθέντα την 11-8-1990 στο Μαρούσι,
  2. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Μαγδαληνή του Σπυρίδωνα και της Θεοφανίας, γεννηθείσα την 19-4-1968 στην Αυστραλία

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5202302 του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως οι δράστες είχαν καταφέρει να αποκομίσουν από τα θύματά τους τουλάχιστον 19.000 ευρώ, ενώ από την έρευνα της αστυνομίας εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις εξαπάτησης, πλαστογραφίας και αντιποίησης σε βάρος αλλοδαπών ιδιοκτητών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός εκ των θυμάτων σύμφωνα με την οποία«Από το 2016 είμαι ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ρουχισμού στην οδό Σοφοκλέους. Στις 13 Μαϊου 2021 ενώ βρισκόμουν στο κατάστημά μου ήρθαν δυο άτομα ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι μου είπαν ότι εργάζονται στο ΙΚΑ και η γυναίκα μου έδειξε μια κάρτα η οποία ανέγραφε “ΙΚΑ”. Στη συνέχεια με ρώτησαν αν εργάζομαι στο κατάστημα και όταν τους είπα ότι είναι δικό μου με ρώτησαν αν έχω άλλους εργαζόμενους και μετά μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τα βιβλία μου και αν είναι καταχωρημένοι οι υπάλληλοι και οι ώρες τους, απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα στείλουν την επιθεώρηση εργασίας και άλλες υπηρεσίες για να μου επιβάλουν πρόστιμα. Εγώ έχω κανονικά του υπαλλήλους μου στα βιβλία και τότε η γυναίκα έβγαλε ένα μπλοκ με έγγραφα και μου ζήτησε τα βιβλία του ΙΚΑ από τα οποία άρχισε να γράφει στο μπλοκ τα ονόματά μας ενώ και οι δυο μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν πρόστιμο το οποίο θα ήταν μεγάλο και ότι θα έπρεπε να κλείσω το μαγαζί για δέκα ημέρες. Τους παρακάλεσα να μην μου κόψουν πρόστιμο γιατί δεν είχα κάνει κάποια παράβαση και τότε μου ζήτησαν λεφτά για να το γλιτώσω. Έβγαλα αρχικά εκατό ευρώ να τους δώσω και μου είπαν ότι δεν έφταναν ενώ στη συνέχεια αύξησα διαδοχικά το ποσό κατά 50 ευρώ ζητώντας κάθε φορά να με λυπηθούν γιατί δεν έχω πολλά χρήματα και τελικά όταν έφθασα στα 300 ευρώ μου είπαν εντάξει, τα πήραν και αφού υπέγραψα σε ένα χαρτί που μου έδειξαν έφυγαν».