μάλτα-δίνει-25-000-ευρώ-στους-νέους-για-να-π-381866
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.03.2026 | 10:15

Μάλτα: Δίνει 25.000 ευρώ στους νέους για να παραδώσουν το δίπλωμα οδήγησής

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία πρωτότυπη λύση στο κυκλοφοριακό της πρόβλημα βρήκε η Μάλτα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της χώρας δημιούργησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προκειμένου να δώσει ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο στους νέους έως 30 ετών να σταματήσουν να χρησιμοποιύν το αυτοκίνητό τους.

Το πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται Driving Licence Surrender Scheme, τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026 και η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει το καλοκαίρι. Το μόνο χρειάζεται να κάνουν οι νέοι πολίτες για να λάβουν 25.000 ευρώ, είναι να παραδώσουν το δίπλωμα οδήγησης τους για 5 χρόνια.

Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρεται στο Government Gazette, την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Μάλτας, είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που κατέχουν και χρησιμοποιούν άδεια οδήγησης και, κατά συνέπεια, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα λειτουργεί με σειρά προτεραιότητας και διαθέτει προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση δεν καταβάλλεται εφάπαξ αλλά μοιράζεται σε πέντε ετήσιες δόσεις των 5.000 ευρώ.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.