κρήτη-πανευρωπαϊκό-ρεκόρ-μηνιαίας-βρ-594375
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.02.2019 | 13:21

Κρήτη: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή

Η Ελλάδα κατέχει πλέον το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης, μετά τις κακοκαιρίες «Χιόνη» κι «Ωκεανίδα». Κι αυτό γιατί ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το χθες πρωί έφτασε στα 1.202 χιλιοστά.

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας, με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Η «Ωκεανίς» έφερε εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής και στην υπόλοιπη δυτική Κρήτη, από το Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από το περασμένο Σάββατο έως και σήμερα το πρωί στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, καθώς ξεπέρασαν το 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο, αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Από το Σάββατο έως σήμερα το πρωί οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκειά τους.

Οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Κρήτη, σε γενικές γραμμές, οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων, εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες που «έδρασαν» από κοινού, είναι:

Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.

Η ύπαρξη ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για τον λόγο αυτόν καταγράφηκε και σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί, αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.

Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια κι επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

«Οι τρεις αυτοί παράγοντες λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού. Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο ίδιο επισήμανε ότι «η προγνωσιμότητα του φαινομένου ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ καλή, δηλαδή από το Σάββατο και κυρίως τη Κυριακή το πρωί, οι προγνωστικοί χάρτες της βροχής έδειχναν την πρωτοφανή ένταση του αναμενόμενου φαινομένου».