κορωνοϊός-κατασχέθηκαν-στην-ανκόνα-α-753756
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.03.2020 | 15:13

Κορωνοϊός: Κατασχέθηκαν στην Ανκόνα αναπνευστήρες που προορίζονταν για την Ελλάδα

Ένα φορτίο οργάνων και συσκευών από μηχανήματα υποστήριξης για την αναπνευστική λειτουργία για ασθενείς με κορωνοϊό μπλοκαρίστηκε και κατασχέθηκε στην Ανκόνα.

Το υλικό μεταφερόταν σε νταλίκα που κατευθυνόταν στο λιμάνι της ιταλικής πόλης για να φορτωθεί στα οχηματαγωγά που έχουν προορισμό την Ελλάδα.

Αφού πέρασε τους ελέγχους ασφαλείας για την πρόσβαση στο λιμάνι η νταλίκα ακινητοποιήθηκε μετά από επέμβαση των Αρχών και το φορτίο κατασχέθηκε. Την επιχείρηση διεξήγαγε η Οικονομική Αστυνομία της Ανκόνα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Τελωνείων και Μονοπωλίων στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου ελέγχου που αποσκοπεί στην τήρηση του διατάγματος πολιτικής προστασίας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το διάταγμα απαγορεύεται σε ιταλικές εταιρίες να εκποιήσουν στο εξωτερικό ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα οποία εν προκειμένω χρησιμοποιούνται για μηχανική υποστήριξη ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό.

Συνολικά κατασχέθηκαν 1.840 αναπνευστήρες με όλα τους τα εξαρτήματα (σωλήνας, μπαλόνι, βαλβίδα και αναπνευστική μάσκα) που προορίζονταν για τις ανάγκες των ασθενών που υποφέρουν από τον νέο κορωνοϊό.

Οι συσκευές θα παραδοθούν στην πολιτική προστασία, η οποία θα τις χορηγήσει άμεσα σε ιταλικά νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις στο συγκεκριμένο ιατρικό εξοπλισμό. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας που εμπορεέυεται αναπνευστήρες, με έδρα την επαρχία του Μιλάνου, καταγγέλθηκε αρμοδίως και τον λόγο έχει πλέον η Αστυνομία. Το όνομα της ελληνικής εισαγωγικής εταιρίας δεν αναφέρθηκε.