κορωνοϊός-και-επίσημα-9-νεκροί-31-νέα-κρο-744832
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.03.2020 | 17:44

Κορωνοϊός: Και επίσημα 9 νεκροί -31 νέα κρούσματα, 495 συνολικά

Στους εννέα έχουν φτάσει οι νεκροί στην χώρα μας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαιώσε το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ανακοινώνοντας τρεις ακόμη νεκρούς, δύο στην Αθήνα και έναν στην Κοζάνη, όλοι άνδρες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.. Αναφορικά με τα νέα κρούσματα, ανέρχονται σε 31 και συνολικά στα 495,  τα περισσότερα στην Αθήνα.

Από αυτά τα 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, Οι 90 νοσηλεύονται, εκ των οποίων 20 διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας πάνω  από 72 έτη. Μέχρι στιγμής, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχουν ελεγχθεί 7200 δείγματα.   Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι 19 έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομεία.

Παγκοσμίως, έχουμε 256.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 184  και περισσότερους από 10.500 θανάτους. Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι μόλις το 15% των κρουσμάτων στην Ελλάδα και παγκοσμίως καταγράφονται.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντoζαμάνης ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή διατίθενται 2,156 κλίνες στα νοσοκομεία για σοβαρά κρούσματα κορωνοϊού και 180 σε ΜΕΘ. Επιπλέον, τα νοσοκομεία “Σωτηρία”, “Παμμακαρίστος” και “Αγία Βαρβάρα” στην Αττική θα εξυπηρετούν μόνο περιστατικά κοροωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σκάφη αναψυχής

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σε όλους. Περισσότερες από 256.000 περιπτώσεις της νόσου από το νέο ιό καταγράφονται σήμερα σε 184 χώρες του κόσμου, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 10.500 θάνατοι.

Υπολογίζεται πως μόλις το 15% αυτών καταγράφεται. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας. 45% του συνολικού αριθμού περιπτώσεων της νόσου και 50% του συνολικού αριθμού θανάτων, έως χθες, έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή  Ήπειρο.

Ανακοινώνουμε σήμερα 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 495.

84 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερο επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού.

90 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 20 είναι  διασωληνωμένοι. Σε όλους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και εξιτήρια από το νοσοκομείο.

19 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όλοι οι σοβαρά ασθενείς παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων συμπολιτών μας έχει ξεπεράσει πλέον τα 72 έτη.

Δυστυχώς, μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις συμπολίτες μας, δύο στην Αθήνα και ένας στην Κοζάνη. Όλοι τους άνδρες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σχετικά με την εργαστηριακή επιτήρηση, συστρατεύεται στην προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων και την επάρκεια αυτών, ειδική ομάδα που τη συντονίζει η διακεκριμένη Επιτροπή Επιστημόνων.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τόσο εγώ, αλλά και εκ μέρους του Υπουργού μας, Βασίλη Κικίλια, τους συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τον Καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, τους κ.κ. Λουκά Παπαδήμο και Δημήτριο Θάνο από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, τους καθηγητές Βασίλη Γοργούλη, Παγώνα Λάγιου και Γκίκα Μαγιορκίνη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τον κ. Κώστα Σταματόπουλο από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είναι ανάμεσα σε αυτή τη συντονιστική ομάδα, μεταξύ άλλων επιστημόνων, που έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της Πατρίδας και της Πολιτείας και συντονίζουν αυτή την προσπάθεια.

Οι δράσεις αυτές εδραιώνουν την επιστημονική μας προσέγγιση, αλλά δεν αλλάζουν το κύριο μήνυμα: «Μένω σπίτι με ελαφρά συμπτώματα».

Δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου στους νέους και υγιείς που έχουν συμπτωματολογία ίωσης. Δεν θέλω να περάσουμε ένα αντίθετο μήνυμα.

Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα, αφορά στα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου και αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού περίπου 10 ημέρες νωρίτερα.

Οι προβλέψεις μας αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παραμένουν σταθερές για την πορεία της νόσου στην Πατρίδα μας. Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμμένους από χρόνια νοσήματα συνανθρώπους μας, αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεών μας, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι αυτά τα μέτρα.

Προς το παρόν, παραμένουμε εντός των προβλέψεων. Νομίζω ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Και θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα.

Τα μέτρα αφορούν δύο κύριους στόχους, στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι. Να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.

Δε μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί του Αιγαίου, στα αγαπημένα μου Δωδεκάνησα – όπου και υπηρέτησα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής μου θητείας – και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα.

Δε μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς που ταξιδεύουν σε στενό συγχρωτισμό σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, χωρίς να ξέρουν αν επωάζουν τη νόσο.

Σας παρακαλώ. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε, με κανέναν στην τοπική κοινωνία. Να μείνετε στο σπίτι σας. Να μη μεταδώσετε τη νόσο σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου, στους συμπολίτες μας.

Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές που δεν υπάρχει μετάδοση, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνανθρώπους μας που δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες τόσο στη νοσηλεία, όσο και στη διακομιδή.

Το είπα και εχθές. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ;

Σήμερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή σχέδιο για το νέο κορονοϊό, που αφορά στις ομάδες των νεφροπαθών που εκπονήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή κ. Μπολέτη και συζητήθηκε εκτεταμένα στην Επιτροπή.

Επιπρόσθετα, μετά και το χθεσινό μήνυμα, θέλουμε να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας αιμοδότες να προσέλθουν σε κινητή μονάδα αιμοδοσίας, όχι στα νοσοκομεία, και να δώσουν αίμα.

Όπως τόνισε σήμερα και ο Υπουργός μας, μένουμε σπίτι, βγαίνουμε για να δώσουμε αίμα, να σώσουμε ζωές. Ακόμα περισσότερο αυτές τις δύσκολες στιγμές, στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Και τώρα υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη.

Όσον αφορά στη συνταγογράφηση της χλωροκίνης, ενός από τα φάρμακα που ακούστηκαν αυτές τις ημέρες ως δραστικού έναντι του νέου ιού, με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων για μελλοντική χρήση στα σπίτια ασθενών, από γιατρούς που δεν συνταγογραφούσαν στο παρελθόν, είχαμε επίσημη δήλωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και νομίζω αυτό συνιστά αντιεπιστημονική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει.

Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνο στους ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις και ήδη τελειώνουν οι συζητήσεις στον επάνω ακριβώς όροφο του Υπουργείου, για τη χρήση αυτού του φαρμάκου σε περιστατικά του νέου κορονοϊού.

Θα τελειώσω με μια αναφορά στον ιό της γρίπης. Έναν παγκόσμιο «φονιά», με καταγεγραμμένα 241 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ως σήμερα στη χώρα μας.

Η γρίπη είναι σε κάθοδο, παρόλα αυτά φέτος καταγράφηκαν συνολικά 94 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Το 93% των περιπτώσεων γρίπης φέτος οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Α και ιδιαίτερα στον τύπο Η3Ν2, που προσβάλει ιδιαίτερα ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως και ο νέος κορονοϊός.

Ο ιός της γρίπης, ένας ιός που συμπεριφέρεται παρόμοια με το νέο ιό, η εξάπλωση του οποίου περιορίζεται όταν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ας είμαστε ενωμένοι σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ.

46 νέα κρούσματα χθες

Yπενθυμίζεται ότι χθες  ο κ. Τσιόδρας είχε ανεβάσει τα συνολικά κρούσματα τα 464 (σ.σ. τα περισσότερα στην Αθήνα)  με 46 νέα, όπως ανακοίνωσε. Από αυτούς 72 είναι απροσδιόριστης πηγής προέλευσης., 78 νοσηλεύονται με μέση ηλικία τα 68 έτη, εκ των οποίων 16 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όλοι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη. Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι στην Αθήνα. 19 έχουν πάρει εξιτήριο.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 2.000 με 3.000.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε τους έξι νεκρούς στην χώρα, μιλώντας γι’ αυτούς που κινδυνεύουν 10 φορές περισσότερο από τους άλλους. 

Παγκοσμίως, σε 177 χώρες έχουν καταγραφεί 177.000 κρούσματα και 9.330 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας μίλησε για «μία ακόμη αισιόδοξη νότα» στην ανακάλυψη του φαρμάκου για τον κορωνοϊό.  Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στις ΗΠΑ ξεκίνησε η χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε τέσσερις ασθενείς εθελοντές από τους, συνολικά, 45. «Σε τρεις μήνες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να ευελπιστούμε για εμβόλιο πριν περάσει το καλοκαίρι».

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα για τον πυρετό και την δύσπνοια.