κιβωτός-του-κόσμου-νέα-μαρτυρία-κατά-τ-1095043
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.11.2022 | 11:18

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα μαρτυρία κατά του πατέρα Αντώνιου – «Με την έγκρισή του μας κλείδωναν σε δωμάτια»

κόμη μία μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενης στην Κιβωτό του Κόσμου είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με κακοποίηση ανηλίκων στην συγκεκριμένη ΜΚΟ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κοπέλα υποστηρίζει ότι ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να γνώριζε κι έδινε την έγκρισή του για βάναυσες τιμωρίες.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αποκάλυψη έρχεται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας κατά του πατέρα Αντώνιου περί σεξουαλικής κακοποίησης, με την Κιβωτό του Κόσμου να απειλεί με μηνύσεις.

Η κοπέλα, που μίλησε στο OPEN, διέμενε στην «Κιβωτό» για έξι χρόνια. «Από τα 12 έτη μέχρι τα 18 μου. Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική», όπως περιγράφει η ίδια.

«Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας βρίζανε και τέτοια απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε ξέρω εγώ κακή επιρροή και κάτι τέτοιο», διευκρινίζει.

Οι σκληρές τιμωρίες και το χαστούκι

Στη συνέχεια, η 20χρονη αποκαλύπτει πως «πήρα τιμωρία να είμαι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν κάτι συγκεκριμένες ώρες, τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το οποίο αυτό ήταν μόνο δουλειές».

Όπως προσθέτει, «δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι».

Όσον αφορά στην «αφορμή» για αυτή την πράξη του πατέρα Αντώνιου, η κοπέλα δηλώνει πως «Γενικά εκείνο το κορίτσι, εντάξει, δεν ήταν και από τα ήρεμα παιδιά που υπήρχαν στο σπίτι και έτσι είχε συνέχεια παραβατικές συμπεριφορές, έβριζε, φώναζε, χτυπούσε, δεν άκουγε καθόλου, έκανε τα δικά της και έτσι κι εμείς είχαμε κάποια είδους παράπονα. Και πήγαμε τα είπαμε και είχαμε καθίσει όλοι μαζί σε έναν κύκλο ας πούμε και μιλούσαμε και σε μία στιγμή που φώναζε εκείνος σε εκείνη και εκείνη σε εκείνον, ε, κάποια στιγμή της πετάει ένα χαστούκι».

«Θυμός κι απέχθεια»

Για την τοποθέτηση του πατέρα Αντώνιου, η 20χρονη λέει πως «η αλήθεια είναι χθες τα είδα και επειδή απέκτησα έναν θυμό και μία απέχθεια απέναντι του γιατί πιο πριν ενώ είχα συνομιλήσει και με κάποιους άλλους δημοσιογράφους και είχα πει κάποια πράγματα, δεν ήθελα να δείξω μόνο τα άσχημα πράγματα που συνέβαιναν εκεί μέσα, αλλά και όλα αυτά τα ωραία που έχουμε περάσει. Αυτά, όμως, που διάβασα εχθές και είπε πραγματικά με έχουν κάνει να λυπάμαι και να ντρέπομαι που είπα όλα αυτά που είπα».

«Δηλαδή γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά. Ήμασταν παιδιά παραβατικά. Ναι, λογικό, γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Γι’ αυτό φύγαμε απ’ το σπίτι μας, κάποιος λόγος υπήρχε», συμπληρώνει.

Σχετικά με την πρεσβυτέρα, η νεαρή αναφέρει πως «Πάντα ήταν έτσι γλυκιά και γλυκομίλητη και προσπαθούσε να βοηθήσει όπου μπορούσε. Την είδα στην συνέντευξη και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε και για ποιον λόγο είχε τόσα νεύρα; Θεωρώ ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει θα έπρεπε να είχε ήδη προνοήσει ότι θα υπήρχε αυτό το θέμα, δεν ξέρω πραγματικά γιατί είχε αυτή την αντίδραση».

«Με την έγκρισή του πατέρα Αντώνιου μας κλείδωναν σε δωμάτια»

Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».

Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τα εξής: «Εγώ τότε που ‘χα βγει από την συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πάτερ ήταν εκεί και μας έχει πιάσει και μας μίλαγε. Και λέει, ναι εγώ έκανα αυτή την έγκριση. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω “συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε το σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;”. Και λέει ναι, “προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε”. Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”».

Η κοπέλα αποκαλύπτει επίσης πως είχε δραπετεύσει από τη δομή, λέγοντας πως «Όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».

Σε ερώτηση ποια ήταν η τιμωρία, η ίδια απαντά πως «Η τιμωρία και η συνέπεια για μένα τουλάχιστον είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η συνέπεια είναι η συνέπεια των πράξεών μας, δηλαδή αν κλείσω την πόρτα δυνατά και φρακάρει θα κλειδωθώ μέσα. Αυτή είναι η συνέπεια του ότι έκλεισα την πόρτα δυνατά».

«Η τιμωρία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εκείνοι έλεγαν ότι οι τιμωρίες που μπαίναμε εμείς τις ονόμαζαν συνέπειες, συνέπειες των πράξεών μας. Γενικά δεν είχα καμία ελευθερία έπρεπε να είμαι συνέχεια δίπλα από τον παιδαγωγό, να μην έχω καμία επαφή με τα παιδιά, να είμαι απομονωμένη, όχι απαραίτητα να είμαι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, αλλά είχα πάντα ένα γεμάτο πρόγραμμα που συνήθως ήταν από δουλειές και βοηθούσα το προσωπικό που υπήρχε», συμπληρώνει στο τέλος.