κίνητρα-σε-περιφέρειες-για-την-ανάπτυ-913780
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.06.2021 | 19:26

Κίνητρα σε περιφέρειες για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων -Ξεκινά ο διαγωνισμός του Elevate Greece

Ειδικά κίνητρα σε περιφέρειες που η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων μπορεί να  ενισχύσουν την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου όπως π.χ. στη Δυτική Μακεδονία εξετάζει η κυβέρνηση .

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή τον νέο διαγωνισμο που ξεκινά για τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece, το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συνομιλία με συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας ώστε να υιοθετηθούν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη startups.

Να σημειωθεί ότι μέσω του Elevate Greece, για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε πανελλαδικά η startup σκηνή. Ενδεικτικά να αναφέρεται  ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Elevate Greece, το 66% των νεοφυών επιχειρήσεων σήμερα βρίσκεται στην Αττική ενώ και 2 στις 4 ελληνικές startups εδράζονται στην Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα υπάρχουν περιοχές όπου η παρουσία καινοτομίας είναι μηδενική, όπως για παράδειγμα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιφέρεια που προχωρά σύντομα και σε ανασχεδιασμό του επιχειρηματικού της μοντέλου με αφορμή και απολιγνιτοποίηση. Αυτές είναι και οι περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης όπως επεσήμανε τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας.

«Είναι βασικό στοίχημα της κυβέρνησης και μας απασχολεί ειδικά στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας οπου πρέπει να υπάρξει στροφή από τους λιγνίτες που αποτελούσαν στο παρελθόν το μοναδικό σημείο αναφοράς, σε νέες δομές παραγωγής. Για το λόγο αυτό είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κώστα Μουσουρούλη πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση. Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις και εξετάζουμε πρόσθετα κίνητρα σε συνεργασία με την περιφέρεια για να ενεργοποιήσουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τα κίνητρα αυτά, όπως επισημάνθηκε, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής για την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και την δικτύωση και προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως τα κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, την έκπτωση 50% από το φορολογικό εισόδημα, την δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και άλλα.

Ο κ. Δήμας εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. «Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν γίνεται σε όλους τους τομείς, διότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχουνε ακαδημαϊκά ιδρύματα εκεί πέρα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα σας πω ότι υπάρχουνε και καλύτερες προϋποθέσεις»  συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός, για την στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν προβλεφθεί συνολικά και μέσα από οριζόντια προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης περί τα 600 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια όπως επισημάνθηκε είναι ώριμα ωστόσο χρειάζονται εντατικές προσπάθειες και περαιτέρω συνεργασία δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί τα χρήματα του RRF.

Οι κλάδοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  βιοεπιστήμες κατέχουν τα πρωτεία μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece που παρουσίασε στην εκδήλωση, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:

Στην πρώτη θέση είναι οι βιοεπιστήμες με 14,1%, ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%, το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1%, η διαφήμιση 7%, τα μεγάλα δεδομένα (6%), η χρηματοοικονομική τεχνολογια (5%), η μεταποίηση (4,3%), το ηλεκτρονικό εμπόριο (4%), τα ναυτιλιακά και το ανθρώπινο δυναμικό (3% το καθένα), η διασκέδαση (2,3%), η εκπαίδευση (2%) και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς (24%).

Αριθμός εργαζόμενων

Στη λίστα που αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στο οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως είπε ο υφυπουργός, πάλι κυριαρχούν οι βιοεπιστήμες έχοντας το 11%, η διαφήμιση με 8,3%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4%, τα μεγάλα δεδομένα με 7% και ο τουρισμός με 6,4%. Ακολουθούν τα ναυτιλιακά με 4,8%, η διασκέδαση με 4,4%, η αγροτεχνολογία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση με 4,3% ο κάθε τομέας, η χρηματοοικονομική τεχνολογία με 4,1%, η μεταποίηση με 2,2% το ανθρώπινο δυναμικό με 2,1% και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς με 29,4%.

«Ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οι βιοεπιστήμες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κυριαρχούνε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το στηρίξουμε. Το γνωρίζαμε, το υποπτευόμασταν όλοι μας αλλά είναι κάτι τώρα που έχουμε επίσημα στοιχεία» τόνισε ο υφυπουργός.

Την διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece” ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και καταληκτική ημερομηνία υποβολής  συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Για το 2021, οι κατηγορίες των βραβείων του  Elevate Greece είναι οι εξής:

1.            Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς

2.            Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση

3.            Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς

4.            Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς

5.            Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου

6.            Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας

7.            Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας

8.            Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

9.            Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19

10.          Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα \  Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση.

Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας:

https://elevategreece.gov.gr/el/national-startup-awards-2021/

Γιώργος Αλεξάκης