Καθημερινή: Η απογραφή παραβιάζει προσωπικά δεδομένα; - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
4
Δεκέμβριος
Back

Καθημερινή: Η απογραφή παραβιάζει προσωπικά δεδομένα;

Η απογραφή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα;  Το άρθρο που έγραψε ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή έχει ξεσηκώσει συζήτηση μεγάλη.

Ο κ. Μανδραβέλης υπογραμμίζει ότι από την εποχή που όλα ήταν προσωπικά δεδομένα και έχρηζαν προστασίας, φθάσαμε στην εποχή που δεν υπάρχουν καθόλου και τίποτα δεν είναι προσωπικό δεδομένο.

Αναφέρεται στις υπερβολές του παρελθόντος. Τότε που η Αρχή προσωπικών δεδομένων έφθασε στο σημείο να επιχειρήσει να απαγορεύσει την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ γιατί δήθεν οι πολίτες δεν μπορούσαν να δώσουν τα στοιχεία τους ούτε οικειοθελώς. Και όταν επιβαλλόταν πρόστιμο στην ΕΣΗΕΑ γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε κρατικούς φορεί

Τώρα, σημειώνει, φθάσαμε στην απογραφή, με πλέον τη μόδα των προσωπικών δεδομένων να έχει ατονίσει.

«Ουδείς όμως από τους παρελθόντες διαπρύσιους κήρυκες της ιδιωτικότητας αναρωτήθηκε- έστω ως προβληματισμό βρε αδελφέ- ποια στοιχεία των πολιτών χρειάζονται για τη στατιστική αποτύπωση του πληθυσμού και πόσα παραβιάζουν τα θεμελιώδη προσωπικά δεδομένα.

Ευτυχώς τα έκανε ο κ. Θεοφάνους Σπυρόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε χθες αν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ (ταυτοχρόνως) εξυπηρετούν κάποιον στατιστικό σκοπό (Καθημερινή 17.11.2021).

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει οδηγία της Αρχής (52/2011) που πιστοποιεί οτι πολλές ερωτήσεις της απογραφής ξεπερνούν τα όρια της στατιστικής έρευνας και εισχωρούν στα χωράφια των προσωπικών δεδομένων.» αναφέρει.

Ο κ. Μανδραβέλης καταλήγει στο άρθρο του.

«Αυτές τις ημέρες η Ελληνική Αστυνομία καλεί για υποχρεωτική λήψη DNA 14 καταληψίες του ΕΜΠ, παρόλο που αυτοί βαρύνονται με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Και αυτό το θέμα περνάει ασυζητητί και πάει αδιάβαστο. Υπάρχουν μόνο κάποιες διαμαρτυρίες αναρχοαυτόνομων, οι οποίοι –ως συνήθως– χάνουν το όποιο δίκιο τους μες σε καπνούς και σε βρισιές. Ετσι, σιγά σιγά από τη φρενίτιδα «όλα είναι προσωπικά δεδομένα», διολισθαίνουμε στο «τίποτε δεν είναι προσωπικό δεδομένο».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!