καπραβέλος-βασιλακόπουλος-τι-λένε-857245
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.08.2021 | 14:15

Καπραβέλος – Βασιλακόπουλος: Τι λένε για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου

Για τον πρώτο θάνατο ενός 70χρονου, πλήρως εμβολιασμένου για τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς και την σημασία του εμβολιασμού για την «εκρίζωση» του ιού τα επόμενα χρόνια μίλησαν στο ΣΚΑΙ ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη που αποδεικνύει δυο πράγματα: κατά πρώτον, ότι «είναι μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα καθώς ο απολογισμός των 13.200 ατόμων στην χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι. Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι υπερμεταδοτικές και ότι μολύνουν και τους εμβολιασμένους. Κατά δεύτερον, ο κορονοϊός φαίνεται δύσκολο να εκριζωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολο αν δεν ολοκληρωθούν περισσότερο και με καλύτερο τρόπο τα εμβόλια έτσι ώστε να πετύχουμε την εκρίζωση του ιού» τόνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής τόνισε πως έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και πως πρέπει να πεισθούν και οι τελευταίοι για να εμβολιαστούν. «Είναι κρίμα να φτάσουμε σε συνθήκες που να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής. Για να μην φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα πρέπει να προλάβουμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους» είπε, προσθέτοντας ότι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων καθώς και νέας γενιάς εμβόλια που έρχονται και θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταλλάξεις.

Με την σειρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι όταν μπούμε στον χειμώνα τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το άνοιγμα των σχολείων».

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 70χρονου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά εκεί που έχει πετύχει 200 χιλιάδες φορές ή ένα εκατομμύριο είναι κάτι που στεναχωρεί αλλά δεν ακυρώνει το εμβόλιο».

Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.