κακοκαιρία-φίλιππος-χτυπάει-την-ατ-999082
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.03.2022 | 07:32

Κακοκαιρία Φίλιππος: «Χτυπάει» την Αττική με χιόνια -Μάχη να παραμείνει ανοιχτή η Εθνική οδός

Έκλεισε για μία ώρα περίπου πριν από λίγο η Εθνική Οδός από το ύψος των Οινοφύτων έως και τη Γέφυρα Καλυφτάκη λόγω της κακοκαιρίας “Φίλιππος” που χτυπάει σήμερα πιο έντονα την Αττική.

Μετά από μάχη των εκχιονιστικών πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά για τα οχήματα ωστόσο παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η επέλαση του χιονιά στην Αττική ξεκίνησε από χθες το βράδυ με αποτέλεσμα η Τροχαία να έχει προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς.

Ήδη, από τις 10 το βράδυ είναι σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα και τα μεγάλα φορτηγά και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, στην Αττική Οδό, στον περιφερειακό Υμηττού και στον περιφερειακό Αιγάλεω ενώ η κίνηση των οχημάτων από τα διόδια των Αφιδνών γίνεται μόνο με αντιολισθιτικές αλυσίδες.

Στα διόδια των Αφιδνών, η Τροχαία επιτρέπει τη διέλευση μόνο των οχημάτων που έχουν αλυσίδες και ήδη έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα από τα εκατοντάδες οχήματα που σταματάνε για να τοποθετήσουν οι οδηγοί τις αλυσίδες.

Στο σημείο βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα που δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο καθώς και αλατιέρες που ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο οδόστρωμα μέχρι την Μαλακάσα όπου το ύψος του χιονιού στην εθνική οδό είναι μεγάλο.

Λίγο μετά τις 07:00 οι πρώτες νιφάδες άρχισαν να πέφτουν και στο κέντρο της Αθήνας.

Ηδη, η κυκλοφορία εντός Αττικής έχει διακοπεί στη Φυλή (από το ύψος της Μονής Κλειστών) και στην Πεντέλη (από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου), στην οδό Αναστάσεως, από το κοιμητήριο Παπάγου προς Υμηττό και στην επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι το πάρκο Ανατολής

Εξάλλου, σε ισχύ βρίσκεται και το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, ενώ σε συστάσεις προς τους πολίτες προχώρησε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι επόμενε φάσεις της κακοκαιρίας

Στην Αττική, θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη ενώ χιόνια θα πέσουν πιο έντονα στα βόρεια προάστια από το βράδυ και στο κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, χιονόνερο και χιόνι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι και αργά το απόγευμα και τον υδράργυρο έως τους 8 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στις βορειανατολικές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Τις επόμενες ημέρες το χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι συνεχιζόμενες πολικές μάζες από την βορειανατολική Ευρώπη, οι οποίες θα στροβιλίζονται στην περιοχή της Ελλάδας και θα σχηματίζουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας.

Την Παρασκευή, αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων αλλά από το Σάββατο αναμένονται και πάλι χιονοπτώσεις στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Τσουχτερό κρύο σε ολόκληρη τη χώρα με ολικό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα με θερμοκρασίες στο μηδέν.

Νέα επιδείνωση από το Σάββατο (δείτε τι λέει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρνατούτογλου για τις ΧΙΟΝΟΜΠΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ)

Σταδιακά θα πάμε στην Άνοιξη από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.