γιατί-βλέπουμε-εφιάλτες-113290
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2016 | 11:40

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες

Οι εφιάλτες είναι μεγάλος μπελάς. Εκτός του ότι τις περισσότερες φορές διακόπτουν τον ύπνο σου, τους «κουβαλάς» και την επόμενη μέρα. Τους σκέφτεσαι. Σε προβληματίζουν. Στατιστικά, δεν είναι μικρό το ποσοστό ανθρώπων που έχει συμπτώματα αϋπνίας ακριβώς επειδή φοβάται το ενδεχόμενο να δει εφιάλτες μόλις κλείσει τα μάτια του.

Μία νέα έρευνα ωστόσο, αναφέρει πως οι άνθρωποι που βλέπουν συχνά εφιάλτες, έχουν πιο δημιουργική σκέψη και πιο καλλιτεχνική έκφραση. Πιο συγκεκριμένα, τα συναισθήματα που γεννιούνται από τους εφιάλτες είναι τόσο έντονα που επηρεάζουν τη δημιουργική τους έκφραση, αυξάνοντας την.

Μπορεί η επεξήγηση των ονείρων να υπάγεται στη σφαίρα της μαγγανείας, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι προβολές του υποσυνειδήτου συνδέονται άμεσα με τα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Κι επειδή ο καθένας από εμάς έχει την τάση να «ντύνει» τα όνειρα του με προβολές – αρνητικές ή θετικές – οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει σε κάποια «κλειδιά» για την ερμηνεία των πραγμάτων που ονειρευόμαστε. Μπορεί οι επεξηγήσεις τους να θυμίζουν ονειροκρίτη, αλλά έχουν μια βάση πάνω στην οποία μπορούν να πατήσουν για να ανιχνεύσουν σήματα από το ζωντανό χάος του υποσυνειδήτου.

Πέντε συνηθισμένοι εφιάλτες

Πνιγμός

Στρες και αβεβαιότητα. Ενίοτε, βλέπουμε ότι πνιγόμαστε απλώς και μόνο επειδή είμαστε αφυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη μείωση των υγρών στο σώμα και επιλέγει αυτή την προβολή. Απίστευτο;

Πτώση

Άμεσα συνδεδεμένη με τον φόβο της αποτυχίας. Το άγχος κυριεύει σε τέτοιο βαθμό το μυαλό, που η μόνη διέξοδος για αφύπνιση είναι μία υποτιθέμενη πτώση. Και όπως έχεις δει από τα όνειρα σου… πιάνει.

Αράχνες

Κάποιοι βλέπουν αράχνες, άλλοι φίδια, άλλοι κατσαρίδες. Η ουσία, όμως, παραμένει ίδια. Δίνουμε στο αρνητικό όνειρο την προβολή που μας φοβίζει περισσότερο καθημερινά. Η αβεβαιότητα εντείνει τα όνειρα αυτά.

Εξωγήινοι

Πολύς κόσμος βλέπει όνειρα με εξωγήινους. Κάποιοι ονειρεύονται ότι είναι θύματα απαγωγής, άλλοι ότι τρέχουν για να γλιτώσουν από ένα παράξενο φωτεινό αντικείμενο που τους καταδιώκει. Τις περισσότερες φορές τα όνειρα με εξωγήινους συνδέονται με το φόβο για το άγνωστο και με το στρες που προξενεί κάθε κατάσταση αβεβαιότητας.

Απώλεια μαλλιών και άλλες δυσμορφίες

Τις περισσότερες φορές δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Το πιο πιθανό είναι πως το υποκείμενο βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονο ψυχολογικό στρες, περνάει κατάθλιψη, ή έχει βιώσει πρόσφατη στεναχώρια.

Πνιγμός

Στρες και αβεβαιότητα. Ενίοτε, βλέπουμε ότι πνιγόμαστε απλώς και μόνο επειδή είμαστε αφυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη μείωση των υγρών στο σώμα και επιλέγει αυτή την προβολή. Απίστευτο;