γιατί-τα-ανθρώπινα-στήθη-είναι-τόσο-με-116762
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.04.2021 | 13:54

Γιατί τα ανθρώπινα στήθη είναι τόσο μεγάλα

Τα στήθη των γυναικών έχουν άπειρα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, αλλά έχουν και κάτι κοινό: Είναι μοναδικά στο ζωικό βασίλειο.

Ωστόσο, οι …Homo sapiens θηλυκού γένους είναι οι μόνες μορφές ζωής με μόνιμα μεγάλα στήθη.

Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν αυτή την ανθρώπινη ιδιαιτερότητα σέξι, αλλά προκύπτει τουλάχιστον για την επιστήμη το ερώτημα: Γιατί τα ανθρώπινα στήθη είναι τόσο μεγάλα; Πρόκειται για εξελικτικό λάθος;

 Κάθε άλλο θηλαστικό αναπτύσσει προσωρινά στήθη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή του θηλασμού, αναφέρει έρευνα του βρετανικού site businessinsider. Σκοπός τους άλλωστε είναι να παράγουν γάλα.

Έτσι, μόλις εκπληρώσουν τον σκοπό τους, τα στήθη εξαφανίζονται. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες. Το στήθος σε αυτές σχηματίζεται κατά την εφηβεία, και όχι όταν μένουν έγκυες.

Προφανώς σε κάποιο σημείο της εξέλιξής μας, κάτι άλλαξε. Γιατί; Το – μακρυνό 1987 – ο βιολόγος Τιμ Κάρο διερεύνησε τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με αυτό το θέμα.

 Μία από αυτές ήταν ότι τα στήθη επέτρεπαν στα νεογέννητα να θηλάζουν από το ισχίο, δίνοντας στις μητέρες τους μεγαλύτερη κινητικότητα για πολλαπλές εργασίες.
Η θεωρία αυτή ωστόσο δεν εξηγεί γιατί τα στήθη παραμένουν στη θέση τους και στο ..μέγεθός τους ακόμα και μετά το τέλος του θηλασμού.

Ίσως η πιο δημοφιλής θεωρία είναι αυτή που διατυπώθηκε  για πρώτη φορά από τον Κάρολο Δαρβίνο και αργότερα αναλύθηκε από τον ζωολόγο Ντισμόντ Μόρις στο βιβλίο του 1967, «Ο Γυμνός Πίθηκος» (The Naked Ape).

 Σε αυτό, ο Μόρις υποδηλώνει ότι τα στήθη εξελίχθηκαν ως σύμβολο σεξουαλικότητας  για να αντικαταστήσουν το πρησμένο πίσω άκρο άλλων θηλυκών πρωτευόντων κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Μόλις οι πρόγονοί μας άρχισαν να περπατούν σε όρθια θέση, τα σεξουαλικά όργανα δεν ήταν πλέον τόσο προφανή.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την θεωρία, τα αρσενικά δεν είχαν τρόπο να γνωρίζουν πότε μια γυναίκα ήταν σεξουαλικά ώριμη.

Αυτή η θεωρία εξηγεί τουλάχιστον γιατί τα στήθη των γυναικών διογκώνονται κατά την εφηβεία, αλλά ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση.