γέμισε-με-καπνούς-το-νησί-της-ρόδου-από-517143
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.06.2022 | 23:00

Γέμισε με καπνούς το νησί της Ρόδου από την πυρκαγιά στο Μαρμαρίς

Πυροσβέστες, και εναέρια μέσα, συνεχίζουν τη μάχη με την πυρκαγιά που ξέσπασε στη νοτιοδυτική Τουρκία, ανέφεραν αξιωματούχοι και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Μπόρντουμπετ, κοντά στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας στις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας. Εξαπλώθηκε γρήγορα, λόγω ισχυρών ανέμων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Περίπου 30 σπίτια κοντά στην περιοχή εκκενώθηκαν προληπτικά, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ήταν υπό διερεύνηση.

«Λόγω των ανέμων, η κατάσταση δεν φαίνεται καλή», δήλωσε ο Μεχμέτ Οκτάι, δήμαρχος Μαρμαρίδας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά την Τρίτη.

Το Anadolu ανέφερε ότι σχεδόν 1.600 άτομα συμμετείχαν στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που εισήχθησαν από γειτονικές επαρχίες. Συνολικά αναπτύχθηκαν 20 ελικόπτερα και 14 αεροπλάνα, ανέφερε το πρακτορείο.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι φλόγες που τροφοδοτήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κατέκαψαν δάση στις περιοχές της Μεσογείου και των τουρκικών ακτών του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Μαρμαρίδας. Οι πυρκαγιές, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και αμέτρητα ζώα, χαρακτηρίστηκαν ως οι χειρότερες στην ιστορία της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε κριτική για την ανεπαρκή ανταπόκριση και την ετοιμότητά της να καταπολεμήσει μεγάλης κλίμακας δασικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σύγχρονων πυροσβεστικών αεροπλάνων.