φιλοθέη-ψυχικό-φρένο-στα-ψηλά-κτί-1030623
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.11.2022 | 15:01

Φιλοθέη – Ψυχικό: «Φρένο» στα ψηλά κτίρια

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού γίνεται ο πρώτος στη χώρα που επιχειρεί να ανακόψει την αύξηση του ύψους των κτιρίων στην περιοχή του. Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε προ ημερών, το δημοτικό συμβούλιο απαγορεύει τη χρήση του «μπόνους» ύψους και επιπλέον τετραγωνικών που δίνει υπό κάποιες προϋποθέσεις ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ), υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και οδηγεί στην οικιστική επιβάρυνσή της.

«Τον τελευταίο χρόνο, μετά την υποχώρηση της πανδημίας, παρατηρείται στον δήμο μας μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, επωφελούμενοι από γενικές προβλέψεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, προβαίνουν σε προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε σταματήσαμε να εξυπηρετούμαστε από την υπηρεσία δόμησης Αγίας Παρασκευής και ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη δική μας υπηρεσία δόμησης, είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 100 οικοδομικές άδειες που έκαναν χρήση των διατάξεων αυτών. Κάποιες, όσες μάθαμε εγκαίρως, τις προσβάλαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέπει τη χρήση διατάξεων που δίνουν στα κτίρια «μπόνους» σε ύψος και τετραγωνικά.

Η δόμηση στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη διέπεται από προεδρικά διατάγματα που προφυλάσσουν τη φυσιογνωμία τους ως κηπουπόλεων. Το δε Νέο Ψυχικό έχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και γενικό πολεοδομικό σχέδιο, επίσης εγκεκριμένο με προεδρικό διάταγμα (όπως όλα).

Οπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μέσω των επίμαχων ρυθμίσεων του ΝΟΚ «επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη επαύξηση του συντελεστή δομήσεως και του ύψους χωρίς προηγούμενο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και με ριζική ανατροπή των εξειδικευμένων σταθμίσεων που έχει ήδη κάνει ανά περιοχή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) και το σχέδιο πόλεως θεσπίζοντας ανώτατο συντελεστή δομήσεως, ποσοστό καλύψεως και ύψος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραμέτρους και τη φυσιογνωμία εκάστης περιοχής. Η παραχώρηση επιπλέον ύψους και δομήσιμης επιφάνειας από την ανώτατη επιτρεπτή από το σχέδιο πόλεως ή και το ΓΠΣ δεν συμβαδίζει προς τη συνταγματική επιταγή της λειτουργικότητας των οικισμών, ιδίως όταν δεν έχει εκπονηθεί μελέτη που να λαμβάνει υπ’ όψιν την υφιστάμενη δόμηση στην περιοχή. Συνακόλουθα δεν προστατεύεται ούτε το περιβάλλον, ούτε ο οικιστικός ιστός, ούτε η φέρουσα ικανότητα της πόλης».

Ειδικά για το Νέο Ψυχικό (που δεν είναι κηπούπολη και περιοχή αποκλειστικής κατοικίας όπως το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχικού και της Φιλοθέης), το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι «τυχόν αυτόματη, εκ του νόμου, αύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης των οικοδομών στο Νέο Ψυχικό θα αναιρούσε τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό επί τη βάση εξατομικευμένων επιστημονικών μελετών».

Πρόκειται για ακόμη μία εξέλιξη που δείχνει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων του ΝΟΚ, η οποία είχε ως φερόμενο στόχο της τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.