εργαζόμενοι-κεθεα-προσπάθειες-σπίλω-688408
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.11.2019 | 22:01

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Προσπάθειες σπίλωσης του Οργανισμού από κυβέρνηση με όρους αυριανισμού

Τις  συνεχείς προσπάθειες “σπίλωσής του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση με όρους αυριανισμού και αντιστροφής της λογικής”, ανέδειξαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα εκπρόσωποι της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ.

Συγχρόνως υπογράμμισαν ότι το αυτοδιοίκητο παραμένει το σημείο σύγκλισης όλων όσοι συμμετέχουν στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως των διαφορών τους, ως εχέγγυο χρηστής λειτουργίας δημοκρατικής οργάνωσης και ως ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής του πρότασης.

Η συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων, τους Συλλόγους Οικογένειας και επίτιμα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της ανακοινώθηκε η συγκρότηση Επιτροπής Υποστήριξης του έργου και των αρχών του ΚΕΘΕΑ, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2019.  Η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους όλων των μερών που συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση: μέλη της  επανένταξης, γονείς, εργαζόμενους και επίτιμα (πρώην) μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Συγχρόνως, με εξουσιοδότηση της Γενικής του Συνέλευσης,  έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή και ακύρωση του διορισμού του νέου διοικητικού συμβουλίου στο ΚΕΘΕΑ.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο Βασίλειος Μαρκής επίτιμος μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ,  τ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και  τ. Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, δήλωσε πως μπορεί να κατανοήσει την αντίδραση της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου, δεν μπορεί ωστόσο να καταλάβει την σπίλωση του Οργανισμού. Αναφέρθηκε στα 12 χρόνια που συμμετείχε στο αιρετό ΔΣ του Οργανισμού, αρχικά ως μέλος και αργότερα ως αντιπρόεδρος,  ως  μερικά από τα σημαντικότερα της ζωής του, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΣ όσο και τα σπουδαία αποτελέσματα που παρήγαγε το ΚΕΘΕΑ, με αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε δε στην υπερκομματική σύνθεση του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, για την εκλογή στο οποίο μόνο κριτήριο ήταν η πίστη στις αρχές του ΚΕΘΕΑ και η διάθεση για προσωπική προσφορά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Δημήτρης Κολοκάθης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε μπορεί από τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, αντιστρέφοντας ή απομονώνοντας στοιχεία για να μπορέσει να αιτιολογήσει, εκ των υστέρων, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αιχμή του δόρατος τις αποκαλύψεις του ίδιου του οργανισμού για το τι συνέβαινε στις φυλακές Διαβατών. Όλα βρίσκονται στον αέρα, αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν, οι εξουσιοδοτήσεις για πληρωμές λήγουν μεθαύριο Παρασκευή. Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο που παρουσιάζεται από την προσπάθεια σπίλωσης του ΚΕΘΕΑ στη σχέση εμπιστοσύνης που είχε εγκαταστήσει ο οργανισμός με την κοινωνία, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της θεραπευτικής του λειτουργίας.

Ο Θωμάς Νάνος εκπρόσωπος των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ είπε ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει το κρέας ψάρι» όταν αναφέρει ότι στηρίζει το ΚΕΘΕΑ και ενισχύει το αυτοδιοίκητό του, την ίδια στιγμή που καταργεί τη δυνατότητα εκλογής της διοίκησης από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και διασύρει το έργο του.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ κοινωνιολόγος Γεράσιμος Νοταράς αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο του ΚΕΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο θεραπείας, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και στις πρακτικές χρηστής διαχείρισης που ακολουθούσε ο Οργανισμός.

H Τόνια Τζαννετάκη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής της Αθήνας και επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ανάφερε ότι  στόχος της κυβέρνησης ήταν  απόλυτος έλεγχος του ΚΕΘΕΑ, ανεξαρτήτως κόστους για τον Οργανισμό, και  ότι για δικαιολογηθεί η παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ επινοήθηκε ένα αφήγημα  μέσα από ψευδολογικές γενικεύσεις που συκοφαντούν τον Οργανισμό, με τρόπο που θυμίζει συγκεκαλυμμένο και εξελιγμένο αυριανισμό. Συμπλήρωσε ότι η  άμυνα του ΚΕΘΕΑ είναι να συνεχίσει να κάνει καλά τη δουλειά του, υποχρεώνοντας  μεσοπρόθεσμα τη νέα διοίκηση να συμβιβαστεί, γιατί η δύναμη στο ΚΕΘΕΑ βρίσκεται στη βάση.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την υποστήριξη του προς το ΚΕΘΕΑ εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.