επιχείρηση-θερμοστάτης-στα-κλιματ-759444
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2022 | 14:55

Επιχείρηση «θερμοστάτης» στα κλιματιστικά το καλοκαίρι

Επιχείρηση «εξοικονόμησης ενέργειας» σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Πρόσφατα, ήρθε μία είδηση από την Ιταλία που αρχικά ακούστηκε σαν αστείο, αλλά σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι το πλάνο εξετάζεται και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το «πλαφόν» στη θερμοκρασία των κλιματιστικών. Δηλαδή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», θα ζητείται το καλοκαίρι να ρυθμίζονται τα aircondition να είναι στους 26-27 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο και τον χειμώνα να είναι στους 19-20 βαθμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Τι έκανε η Ιταλία με το πλαφόν στα κλιματιστικά

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο, η χώρα αποφάσισε να «δουλεύει» τον κλιματισμό των κτιρίων με «κόφτη» προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση και την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια.

«Η Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν συμμορφώνονται, προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ.