επανάσταση-φέρνει-το-γρήγορο-internet-σε-αγρο-74198
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.12.2016 | 16:50

Επανάσταση φέρνει το γρήγορο internet σε αγρούς, δάση, παραλίες και αρχαιολογικούς

Ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλη τη χώρα προωθούνται μέσα από την υλοποίηση του έργου Rural Broadband από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε σε συνεργασία με τους ιδιώτες αναδόχους του έργου.

Με την υλοποίηση του έργου χιλιάδες πολίτες που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, τις αποκαλούμενες «λευκές περιοχές» θα αποκτήσουν επιτέλους την πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους προσφερθούν. Αυτό αφορά περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες, σε πάνω από 5.000 χωριά και οικισμούς, όπου στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα υπηρεσιών όπως:

Τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εμπορικές συναλλαγές), IP Τηλεόραση, Video and Music on demand.

«Η κάλυψη της χώρας με ευρυζωνικές συνδέσεις αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών προχώρησε και στη σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Με την στρατηγική αυτή, εκπληρώνεται και ο ρόλος της ΚτΠ Α.Ε στο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων πληροφορικής και του ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής. Οι κάτοικοι των «λευκών περιοχών» στερούνταν μέχρι σήμερα την δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε προχωρήσει σε επενδύσεις λόγω του μικρού εμπορικού ενδιαφέροντος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚτΠ.

Όπως είναι φυσικό όλες αυτές οι υπηρεσίες θα προσφέρονται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες/τουρίστες αυτών των περιοχών της χώρας μας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε λευκές περιοχές, ενίσχυση του τουρισμού και συγκράτηση του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και την υπόλοιπη χώρα αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 160.000.000 ευρώ. Η ΚτΠ ΑΕ συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου με δύο εταιρείες Ειδικού Σκοπού, που έχουν κύριους μετόχους τον ΟΤΕ και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης. Οι κυριότερες προσφερόμενες προς τους τελικούς χρήστες υπηρεσίες bit-stream θα είναι: 50 Mbps download/30 Mbps upload, 30 Mbps download/4 Mbps upload, 8 Mbps download/1 Mbps upload.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα το δίκτυο να επεκταθεί σε μικρότερους οικισμούς εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση.

Πάντως για να υλοποιηθεί με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς το έργο απαιτείται καλύτερη συνεργασία και ανταπόκριση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και Εφορίες Αρχαιοτήτων, κυρίως για την γρήγορη εξασφάλιση των σχετικών αδειών.

Γιώργος Αλεξάκης