εμβόλια-κορωνοϊού-πατάνε-γκάζι-οι-30ά-857761
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.04.2021 | 19:55

Εμβόλια κορωνοϊού: Πατάνε «γκάζι» οι 30άρηδες για τα ραντεβού -Πόσα κλείστηκαν

Εμβόλια κορωνοϊού: Πατάνε «γκάζι» οι 30άρηδες για τα ραντεβού -Πόσα κλείστηκαν

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, με πλήθος κόσμου να κλείνει ραντεβού στη σχετική πλατφόρμα και να σπεύδει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα στις ηλικίες 30-44 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 163.000 ραντεβού και συγκεκριμένα:

Στην κατηγορία 30-39 από την Τρίτη έχουμε σχεδόν 120.000 εγγραφές στην πλατφόρμα για εμβολιασμούς με 12.000 να έχουν κάνει το εμβόλιο.

Στην πλατφόρμα 40-44, 43.710 έχουν κλείσει ραντεβού από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα και έχουν ήδη εμβολιαστεί -και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- περισσότεροι από 500.

Τα στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και όπως σημείωσε από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο, με το μονοδοσικό σκεύασμα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, από τη Δευτέρα του Πάσχα θα λειτουργούν στην Ελλάδα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αγγίξει τις επόμενες ημέρες τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ακολουθούν οι 45-49 ετών από το Μεγάλο Σάββατο και έπειτα, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβόλιο της αρεσκείας τους.

Σημειώνεται επίσης ότι οι εμβολιασμοί των 18 και άνω αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου υπό την αίρεση πως η αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων δε θα διαταραχθεί.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε χθες στη σημασία εμβολιασμού των νεαρών σε ηλικία ατόμων, με αφορμή την κρίση στην Ινδία.

«Η επιδείνωση που βλέπουμε στους παγκόσμιους δείκτες οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό στην επιδημιολογική επιδείνωση που παρατηρείται στην Ινδία, με 40% αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και 80% στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο εντός της τελευταίας εβδομάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια, όπου μόλις το 7% όμως ξεπερνάει την ηλικία των 65, το κομμάτι του πληθυσμού λοιπόν με τη μεγάλη νοσηρότητα, και αυτό είναι σε αντίθεση με το 21% που έχουμε στην Ελλάδα», δήλωσε, και πρόσθεσε:

«Αν, λοιπόν, δούμε αυτό το ηλικιακό προφίλ της Ινδίας προβλέπεται χαμηλότερη νοσηρότητα. Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας έχει στην ουσία ακινητοποιήσει το σύστημα Υγείας. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η επέκταση του εμβολιασμού και στις νεότερες ηλικίες».