ελ-ασ-ξαναβγάζει-στους-δρόμους-τη-θρυλ-772466
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.05.2020 | 13:27

ΕΛ.ΑΣ: Ξαναβγάζει στους δρόμους τη θρυλική ομάδα «Σίγμα» με supercars

Η ΕΛ.ΑΣ θα ιδρύσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», επίλεκτη ομάδα ταχείας επέμβασης με «supercar», τα οποία θα αναπτύσσουν με ευκολία ταχύτητα πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα, με στόχο οι αστυνομικοί να μπορούν να καταδιώξουν τα θηριώδη σε ιπποδύναμη αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι συμμορίες κακοποιών.

Ουσιαστικά πρόκειται δηλαδή για επαναφορά της περίφημης ομάδας «Σίγμα» που είχε στις τάξεις τις Porsche 911, BMW M3, Lancia Integralle, Alfa Romeo 155 Q4, Audi RS2 Avant και διάφορα άλλα υπεραυτοκίνητα για εκείνη την εποχή.

Για την ιστορία, η υπηρεσία υπαγόταν στην Άμεση Δράση και έπαιρνε τα αυτοκίνητα-«πυραύλους» από τα κατασχεμένα του ΟΔΔΥ, ενώ η υπό ίδρυση υπηρεσία θα υπάγεται στην Ασφάλεια.

Η ιδέα της αναβίωσης μίας επίλεκτης ομάδας με «supercar» επανήλθε από ανώτατους αξιωματικούς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα περιπολικά δεν ξεπερνούν τα 1600 κυβικά και υστερούν σημαντικά σε  ιπποδύναμη. Αντιθέτως οι συμμορίες εμφανίζονται με τούρμπο αυτοκίνητα, ακόμα και με 300 ή 400 άλογα, τα οποία όταν επιταχύνουν εξαφανίζονται. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι προεργασίες για την αναβίωση μίας ομάδας, ανάλογης της «Σ», με κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το όνομα, τη δομή και τον ρόλο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», πριν από δύο εβδομάδες εστάλη έγγραφο προς τους διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών, προκειμένου να καταρτιστούν λίστες με αστυνομικούς που έχουν εκπαιδευτεί στη γρήγορη οδήγηση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Πρόκειται για μία ειδική εκπαίδευση με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, διάρκειας μίας εβδομάδας. Ήδη κάποιοι αστυνομικοί έχουν περάσει από συνεντεύξεις για τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί «σχολείο» για πρόσθετη εκπαίδευση των οδηγών πριν την έναρξη λειτουργίας της.

Παράλληλα, καταρτίζονται λίστες με τα «φτιαγμένα» οχήματα που διαθέτει ήδη η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με κατασχεμένα οχήματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο στόλο της νέας ομάδας. Επιτροπές του αρχηγείου θα κρίνουν ποια από αυτά ταιριάζουν στις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Το δρόμο για να αποκτήσει η Αστυνομία «supercar» ανοίγει ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 13 Απριλίου 2020, το οποίο αλλάζει τον τρόπο χρήσης των κατασχεμένων οχημάτων. Ουσιαστικά καταργείται η γραφειοκρατία, προκειμένου οι αστυνομικές υπηρεσίες να μπορούν να πάρουν απευθείας στη διάθεσή τους τα οχήματα, χωρίς τη «μεσολάβηση» του ΟΔΔΥ.