έκτακτα-μέτρα-για-την-αποφυγή-μπλακ-άο-64564
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.01.2017 | 14:29

Έκτακτα μέτρα για την αποφυγή μπλακ άουτ

Nέος συναγερμός χτύπησε στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας σε αέριο και ηλεκτρισμό, καθώς διαπιστώνεται σοβαρός κίνδυνος ο σταθμός της Ρεβυθούσας να μείνει χωρίς αέριο τις πρώτες 5 ημέρες του Φεβρουαρίου.

Τα υφιστάμενα αποθέματα της Ρεβυθούσας επαρκούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ενώ η ΔΕΠΑ αναμένει νέο φορτίο στις 6 Φεβρουαρίου και καταβάλλει προσπάθειες να το φέρει δύο ημέρες νωρίτερα χωρίς πολλές πιθανότητες, κι αυτό, γιατί το λιμάνι στο Αλγέρι ήταν κλειστό λόγω κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός πλοίων που αναμένουν για φόρτωση. Στη νέα σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε χθες το απόγευμα η ΡΑΕ, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ελήφθησαν νέα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες το βράδυ, δεδομένου ότι η διαχείριση γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η ΔΕΗ έχει θέσει όριο στη χρήση των υδροηλεκτρικών, οι λιγνιτικές της μονάδες λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, ενώ η ζήτηση από αύριο αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της έντασης των καιρικών φαινομένων. Από χθες το βράδυ η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο λειτουργεί με ντίζελ, όπως και η μία μονάδα της «ΗΡΩΝ», ενώ σήμερα με ντίζελ έχει προγραμματιστεί να δουλέψει και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτινή.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όλες οι προγραμματισμένες συντηρήσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να είναι διαθέσιμες για την κάλυψη της ζήτησης. Η ΡΑΕ ζήτησε χθες από τη ΔΕΠΑ να ενημερώσει σήμερα για το πότε ακριβώς θα φτάσει το νέο φορτίο από την Αλγερία στη Ρεβυθούσα, έτσι ώστε να αποφασιστεί και πότε θα εφαρμόσει ο ΑΔΜΗΕ μέτρα περιορισμού των εξαγωγών και εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους Αλγερινούς για να μπορέσει να επισπεύσει την έλευση του νέου φορτίου, ενώ έχει ζητήσει από τη Sonatrac 4 φορτία που είναι προγραμματισμένα για τους επόμενους μήνες να παραδοθούν τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φορτίων τον επόμενο μήνα στα 6, καθώς ο προγραμματισμός περιλαμβάνει παράδοση 2 φορτίων τον μήνα.

Πηγή: Καθημερινή