εκδηλώσεις-για-όσους-μείνουν-το-πάσχα-47818
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2017 | 17:17

Εκδηλώσεις για όσους μείνουν το Πάσχα στην Αθήνα

Όσοι μείνουν στην Αθήνα για το Πάσχα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις. Να πάνε βόλτες και να περάσουν καλά. Μερικές προτάσεις για έξοδο και όμορφες στιγμές:

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/4

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ήχοι της Μεγάλης Παρασκευής στο Zoo στο Χαλάνδρι

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, το The Ζoo και η Clio K. προσκαλούν όλους σε μια βραδιά σόλο άρπας, εμπνευσμένη από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της ημέρας. Στο The Zoo (Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι). Τηλ.: 210 6745375. Ώρα: 21:30. Είσοδος δωρεάν, στο πρώτο ποτό +2 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση της Χριστίνας Ιατρού στο Booze

Στην έκθεση «ON STAGE 24» A tribute to jazz legends, αυτούσιο το ερέθισμα της τζαζ εμπνέει τα σκίτσα της Χριστίνας Ιατρού. Είκοσι τέσσερις (24) από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που καλλιέργησαν αυτό το μουσικό είδος κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται στα ρεαλιστικά πορτρέτα από μολύβι και κάρβουνο σε μια ενιαία προβολή print on textile. Το περιγραφικό στυλ των σκίτσων αποσκοπεί στην αποτύπωση της έκφρασης του κάθε προσώπου που καταγράφεται σε ανύποπτο χρόνο. Ο θεατής ολοκληρώνει το έργο με τη δική του ματιά και τα δικά του ακούσματα. Στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57). Τηλ.: 211 4053733. Ώρες: Από τις 11:00. Είσοδος ελεύθερη.

DOCUMENTA 14

Untitled. Marie Cool Fabio Balducci στο ΕΜΣΤ

Μόνιμη εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθημερινές δράσεις όταν ο ήλιος εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο. Ενεργοποίηση: Florent Frizet.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/4

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Easter Hunt στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος

Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού πραγματοποιείται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Οι συμμετέχοντες, ακολουθώντας τους γρίφους, θα κινηθούν ψάχνοντας τα κρυμμένα αυγά και αφού περάσουν τις δοκιμασίες που θα τους βάλουν τα … κοτοπουλάκια, θα αναζητήσουν τον Κύριο Κούνελο! Νικήτρια ομάδα θα είναι αυτή που θα βρει πρώτη τον Κύριο Κούνελο, ο οποίος θα μοιράσει σε όλους σοκολατένια αυγουλάκια. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος. Για παιδιά όλων των ηλικιών και τους γονείς τους (έως 10 οικογένειες ανά 40′). Στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού). Τηλ.: 216 8091001, 002, 003. Ώρα: 11:00. Είσοδος ελεύθερη.

DOCUMENTA 14

Η documenta 14 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στο πλαίσιο της documenta 14, παρουσιάζεται στους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έως τις 17 Ιουλίου 2017 το έργο του καλλιτέχνη Ben Patterson «Όταν οι ελέφαντες πολεμούν, είναι οι βάτραχοι που υποφέρουν – Ένα ηχητικό γκράφιτι». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από σειρά ηχείων που μεταδίδουν «συμφωνία από κοάσματα βατράχων». Πρόκειται για ένα ηχητικό αρχείο που περιλαμβάνει ηχογραφημένους ήχους βατράχων, ανθρώπινες φωνές που μιμούνται ήχους βατράχων, διαβάζουν παροιμίες, καθώς και μέρη από το έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι». Το έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» αλλά και το πρώιμο έργο του Ben Patterson «Pond» είναι σημαντικές επιρροές για την ανάπτυξη αυτού του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Τηλ.: 213 2139517. Ώρες: 8:00-15:00. Εισιτ.: η γενική είσοδος στο μουσείο είναι 8 ευρώ. Η παρακολούθηση της εικαστικής παρέμβασης μπορεί να γίνει χωρίς εισιτήριο.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16/4

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πάσχα με μουσική ’80 και ’90 στο Κύτταρο

Η .. «αγία τριάς» των 80s και 90s, Πωλίνα, Μπίγαλης Χαριτοδιπλωμένος, επιστρέφει σε μια τελευταία εμφάνιση για τη σαιζόν κι ένα πασχαλινό τρικούβερτο γλέντι όπου το κέφι, ο χορός και τα happenings πάνω και κάτω από τη σκηνή θα χτυπήσουν ..κόκκινο. Στο Κύτταρο Live (Ηπείρου & Αχαρνών, Πλ. Βικτωρίας). Τηλ.: 210 8224134, 210 8822460. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 10 ευρώ, φιάλη 120 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση «Πλέγματα Φωτός» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος

Ο Μάκης Σιδεράκης, εργοταξιάρχης κατασκευής του ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ, προσφέρει μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μία εκ των έσω ματιά στη διαδικασία δημιουργίας του μοναδικού αυτού κατασκευαστικού και μηχανικού επιτεύγματος με τις 717 πλάκες και τα δέκα στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ παράλληλα φωτίζει τα πρόσωπα που το κατέστησαν δυνατό. Οι φωτογραφίες είναι μέρος της έκθεσης «Πλέγματα Φωτός» που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο Κέντρο Επισκεπτών του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ, σε επιμέλεια Ελισσάβετ Πλέσσα, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος. Στην υποδοχή του ΚΠΙΣΝ (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού). Τηλ.: 216 8091001, 002, 003. Ώρες: 06.00-00.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/4

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ

Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κοινού που το περιβάλλουν. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν από την Αγορά. Διάρκεια ξενάγησης: 90′, Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα. Για παιδιά κάτω των 8 ετών δεν απαιτείται κράτηση. Με προεγγραφή. Στην υποδοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας του ΚΠΙΣΝ. Τηλ.: 216 8091001, 002, 003. Ώρες: 06.00-00.00. Είσοδος ελεύθερη.

DOCUMENTA 14

Ο Rasheed Araeen στην Πλατεία Κοτζιά

Κάτω από τα πολύχρωμα στέγαστρα που είναι εμπνευσμένα από τη shamiana (παραδοσιακή γαμήλια σκηνή στο Πακιστάν), ο Araeen προσκαλεί τους ανθρώπους να κάτσουν όλοι μαζί και να απολαύσουν ένα γεύμα με συνταγές από όλη τη Μεσόγειο, που έχει μαγειρεμένο σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη. Στην Πλατεία Κοτζιά. Ώρες: 13:00-14:30, 15:00-16:30.

ΤΡΙΤΗ 18/4

ΜΟΥΣΕΙΑ

Ξενάγηση στην έκθεση «Τουταγχαμών: Ταξίδι στην Αιωνιότητα» στον «Ελληνικό Κόσμο»

Μετά τις χιλιάδες επισκεπτών, συνεχίζεται η έκθεση «Τουταγχαμών: Ταξίδι στην Αιωνιότητα», που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μέχρι το τέλος Απριλίου, με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα. Οι ξεναγήσεις αυτή τη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν Τρίτη του Πάσχα 18/4, Τετάρτη 19/4, Πέμπτη 20/4, Παρασκευή 21/4 και Σάββατο 22/4. Στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Τηλ.: 212 254 0600 & 212 254 0000. Ώρα: 13:00. Εισιτ.: Η ξενάγηση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εισιτηρίου της εισόδου στην έκθεση (5-7 ευρώ).

DOCUMENTA 14

Listening Space (Χώρος ακρόασης) στο Ωδείο Αθηνών

Το πρόγραμμα Χώρος Ακρόασης αποτελείται από εκδηλώσεις στο πλαίσιο των οποίων επιχειρείται να εξερευνηθεί και να κατανοηθεί ο ήχος έξω από τις συμβατικές προτεραιότητες της μουσικής παραγωγής και εκτέλεσης. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει μια ετερογενή γκάμα συναυλιών, ομιλιών και περφόρμανς, μορφές ηχητικής έκφρασης που έχουν ως αφετηρία αρχιτεκτονικές μετατροπές, οπτικά εμπόδια, διατάξεις ηχείων, φυσικούς ήχους του περιβάλλοντος, οδηγίες ακρόασης και χωρικές χορογραφίες. Σήμερα, οι Akio Suzuki και Aki Onda, σε μια συναυλία με κασέτες και αυτοσχέδια όργανα που ανταποκρίνονται στην αρχιτεκτονική του Ωδείου. H περφόμανς διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο υπόγειο του Ωδείου Αθηνών (Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19). Ώρα: 19:00.

Έκθεση ψηφιδωτών του Χρήστου Γκριτζάπη στο Περιστέρι

Ο Δήμος Περιστερίου προσκαλεί όλους στην έκθεση ψηφιδωτών του Χρήστου Γκριτζάπη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τέχνης του Δημαρχείου Περιστερίου. Είσοδος από τις οδούς Εθν. Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή (Στάση Μετρό «Περιστέρι»). Η έκθεση θα διαρκέσει από 18 έως 24 Απριλίου 2017 και οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 17:30 έως τις 21:30. Τηλ.: 210 5701000. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/4

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί δράσεις στο Ωδείο Αθηνών

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) προσκαλούν τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη περίοδο γνωριμίας με τον νέο χώρο, όπου θα στεγαστεί το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Παράλληλα με την έκθεση της DOCUMENTA 14, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συμβάλλουν, μέσα από ειδικές δράσεις και προγράμματα, στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού του νέου Μουσείου, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της κατασκευής. Ως τις 15 Ιουλίου, μικροί μεγάλοι θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους έκθεμα, χρησιμοποιώντας συλλογές και υλικά ανακύκλωσης, να παίξουν με σαπούνι και νερό στο έκθεμα «Φυσαλίδες», να εξελίξουν το έκθεμα «Οι Έτσι και οι Αλλιώς», να διαμορφώσουν τον νέο Παιχνιδότοπο (για οικογένειες με παιδιά 0 έως 3 ετών) και να περιηγηθούν στο κτίριο του Ωδείου. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός κάθε Τετάρτη 11πμ – 7μμ & Πέμπτη – Κυριακή 11 πμ. – 3 μμ. και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19). Πληροφορίες στο τηλ. 210 3312995.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Borderline Festival ’17 στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων

Για έβδομη χρονιά, το φεστιβάλ Borderline μας προσκαλεί να βιώσουμε τον ήχο έξω από όσα εκλαμβάνουμε ως δεδομένα για τη μουσική. Εστιάζοντας στις πιο περιπετειώδεις πτυχές του μουσικού πειραματισμού και του ηλεκτρονικού ήχου, το φεστιβάλ και οι καλεσμένοι του καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο διασχίζουν τα ενίοτε δυσδιάκριτα όρια που χωρίζουν τη σιωπή από το θόρυβο, τη σύνθεση από τον αυτοσχεδιασμό, το στοχασμό από το χορό. Όλα αυτά μέσα από συναυλίες, εγκαταστάσεις, διαλέξεις και site-specific δράσεις στο κτίριο της Στέγης, καθώς και σε άλλους χώρους της πόλης. Πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα http://www.sgt.gr/gre/SPG1771

DOCUMENTA 14

Ηλεκτρονική Μουσική από την Ελλάδα και τη Σουηδία στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλία με τέσσερα σόλο έργα σε ανάθεση της documenta 14, με τη χρήση του σπάνιου EMS Synthi 100. Η αποκατάσταση του ιστορικού EMS Synthi100 είναι ένα πρότζεκτ της documenta 14 που οδήγησε στην ανάθεση νέων συνθέσεων με βάση το όργανο αυτό. Τα έργα, τα οποία παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, εκτελούν δύο Έλληνες και δύο Σουηδοί καλλιτέχνες, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής της χώρας τους μέσα και από αρχειακές ηχογραφήσεις των κέντρων ΚΣΥΜΕ (Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) και EMS στην Αθήνα και τη Στοκχόλμη αντίστοιχα. Οι αναθέσεις θα εκτελεστούν από τους Μαρίνο Κουτσομιχάλη, Πάνο Αλεξιάδη, Lisa Stenberg, Jonas Broberg. Θα προηγηθεί παρουσίαση και συζήτηση για την εξέλιξη του EMS Synthi 100 με τους Marie Gavois (Fylkingen), Μαρίνο Κουτσομιχάλη (KSYME-CMRC), Mats Lindström (EMS), Frances Morgan (PhD, Royal Academy of Art), Paolo Thorsen-Nagel (documenta 14). Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (Μέγαρο Μουσικής, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη). Tηλ.: 210 7282333. Εισιτ.: 4-15 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 20/4

ΜΟΥΣΕΙΑ

Παρουσίαση για τα χρώματα των αγαλμάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς», είναι ο τίτλος της τρίτης παρουσίασης στο πλαίσιο της δράσης Ανοιχτό Μουσείο. Τα μαρμάρινα αγάλματα που θαυμάζουμε σήμερα στο Μουσείο δεν είχαν αρχικά λευκό χρώμα. Ήταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Δυστυχώς ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης γλυπτών. Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου, καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις πληροφορίες του μουσείου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44). Τηλ: 213 2144891. Ώρα: 11:30. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.

DOCUMENTA 14

Έκθεση documenta στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η έκθεση της documenta 14 στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» διαπνέεται από ζητήματα καλλιτεχνικής διαμόρφωσης και εκπαιδευτικού πειραματισμού. Επιπλέον, η έκθεση εκτείνεται πέρα από τη δυτική μητρόπολη, με το έργο της κολεκτίβας Ciudad Abierta, που ιδρύθηκε στις παρυφές του Βαλπαραΐσο της Χιλής, με τη σχολή του Rabindranath Tagore στο Σαντινικετάν, στην ύπαιθρο της Βεγγάλης έξω από την Καλκούτα, και με τη Ματάνσας, την «Αθήνα της Κούβας» -για να κατονομάσουμε μόνο τρεις από τις βασικές σχολές και τοποθεσίες μάθησης ανάμεσα στις διάφορες που λαμβάνει υπόψη της η documenta 14. Στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256). Ώρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 11 π.μ.-9 μ.μ., Πέμπτη, 11 π.μ.-11 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

SIMOS KOKAVESIS & BLUES Co. στο Lazy Club

Ο βιρτουόζος κιθαρίστας και η μπλουζ «εταιρεία» του συνεχίζει τις εμφανίσεις της Πέμπτης, με originals από το «Wild World» άλμπουμ του, υλικό από τον επερχόμενο δίσκο του και μπλουζ-ροκ ύμνους από τη διεθνή σκηνή. Στο Lazy Rock Club (Λεωφόρος Πεντέλης 1, Βριλήσσια, απέναντι από το γήπεδο Χαλανδρίου). Τηλ.: 210 6895535. Είσοδος ελεύθερη. Ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ