στο-νοσοκομείο-από-διαβολόχορτα-αλλ-1004389
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.03.2022 | 18:33

Στο νοσοκομείο από διαβολόχορτα & αλλαντίαση -Μια νεκρή -Τι είναι

Διατροφικό ΣΟΚ από διαβολόχορτα & αλλαντίαση!

Mία 46χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Κιάτο, φτάνοντας στο νοσοκομείο με έντονη αδιαθεσία έχοντας φάει προηγουμένως χόρτα.

Σύμφωνα με το korinthostv.gr η 46χρονη και μία ηλικιωμένη γυναίκα (λέγεται ότι είναι η μάνα της) οδηγήθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας.

Οι γιατροί, όπως αναφέρει το τοπικό Μέσο, θεωρούν πως η αδιαθεσία τους (ειδικά για την 46χρονη) προέκυψε από τροφική δηλητηρίαση, ενδεχομένως από την κατανάλωση κάποιου δηλητηριώδους φυτού όπως είναι το διαβολόχορτο.

Το ρεπορτάζ του Mega έκανε λόγο και για τη γυναίκα 70 ετών (μητέρα της) που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ πιθανόν -εκείνη- από αλλαντίαση, την οποία της την προκάλεσαν τα φασολάκια.

Τα περιστατικά ακόμη διερευνούνται ενώ ο ακούγεται ότι και η 46χρονη είχε καταναλώσει και εκείνη τα φασολάκια.

Τι είναι το διαβολόχορτο

Το στραμώνιο, (λατ. Datura stramonium – Δατούρα η στραμώνιος) είναι η κοινή ονομασία δικοτυληδόνων φυτών του ομώνυμου είδους της οικογενείας των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Επίσης λέγεται και διαβολόχορτο. Πρόκειται για μονοετές ποώδες φυτό. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη και φύεται συνήθως σε ακαλλιέργητους αγρούς και πετρώδεις τοποθεσίες. Συναντάται αυτοφυές στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό με διάφορες κοινές ονομασίες, όπως βρομόχορτο και τάτουλα. Είναι φυτό δηλητηριώδες πλούσιο σε ατροπίνη, υοσκυαμίνη και σκοπολαμίνη, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για τα αλκαλοειδή που περιέχει.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι σπάνια και ενδεχομένως θανάσιμη ασθένεια η οποία προκαλείται από την τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης. Η ασθένεια εμφανίζεται με αδυναμία, θολή όραση, αίσθημα κόπωσης και δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια ακολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Η αλλαντίαση μπορεί να διαδοθεί με διάφορους τρόπους. Τα σπόρια των βακτηρίων που την προκαλούν είναι κοινά στο χώμα και στο νερό. Παράγουν τοξίνη όταν εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Η αλλαντίαση από τρόφιμα συμβαίνει όταν καταναλώνονται φαγητά που περιέχουν τοξίνη. Συνήθως, ευθύνονται φαγητά τα οποία είναι σε κονσέρβες ή σε κενό, τα οποία καταναλώνονται αφού ανοιχτούν. Η πρόληψη περιλαμβάνει κυρίως τη σωστή προετοιμασία του φαγητού. Η τοξίνη, αλλά όχι το βακτήριο, καταστρέφεται όταν θερμανθεί σε πάνω από τους 85°C για πάνω από 5 λεπτά. Το μέλι μπορεί να περιέχει το βακτήριο και γι’αυτό το λόγο το μέλι θα πρέπει να αποφεύγεται σε βρέφη κάτω των 12 μηνών.