Δημοσκοπήσεις: Υπέρ της απλής αναλογικής – «Οχι» στην ψήφο στα 17

Με αφορμή τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει δύο έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016. Και οι δύο διεξήχθησαν από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετικές σκοπιές.

Η πρώτη έρευνα, του 2015, δίνει έμφαση στο θέμα των θεσμών και την έννοια της δημοκρατικής συμμετοχής, ενώ η πιο πρόσφατη αναζητά απαντήσεις για τα βασικά θέματα που συζητιούνται για την τρέχουσα αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Εμφανίζονται μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως το ότι η ιδέα της ψήφου στα 17 απορρίπτεται -ακόμα και από τους ψηφοφόρους ηλικίας 18-34-, ότι συντριπτικά ποσοστά συμφωνούν με την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, την εκλογή Προέδρου από το λαό και την απλή αναλογική, ενώ 4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν έχει σημασία, γιατί “γίνεται ό,τι θέλουν οι ξένοι’’.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, το 66,5% των Ελλήνων εκτιμά ότι είναι σημαντικό ή πολύ σημαντικό θέμα, με σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες να πιστεύουν μάλιστα ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία δε (70%) πιστεύει ότι δεν πρέπει να πριμοδοτείτε το πρώτο κόμμα στις εκλογές και ότι οι έδρες θα πρέπει να μοιράζονται πλήρως αναλογικά, με βάση το ποσοστό του κάθε κόμματος.

Για δε την εκλογή των υποψήφιων βουλευτών το 79% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 6 στους 10 πιστεύουν ότι πρέπει να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, δηλαδή ένας υπουργός να μην μπορεί να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του διαΝΕΟσις σχετικά με τους θεσμούς και τη δημοκρατική συμμετοχή.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στους θεσμούς, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Στρατός με μέση βαθμολογία 6,9 (από το 0 έως το 10), που θεωρείται ότι έχει και τη μικρότερη διαφθορά (μέσος όρος 3,7), ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα, με τον μέσο όρο της εμπιστοσύνης να κινείται στο 2,4 και τον μέσο όρο της διαφθοράς να φτάνει στο 7,7.

Πολύ χαμηλή βαθμολογία σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέσπασαν επίσης το Κουνοβούλιο, ο Πρωθυπουργός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τους πολιτιακούς θεσμούς την υψηλότερη εμπιστοσύνη απολαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (μέσος όρος 5,2).

Τις δύο επιμέρους έρευνες κοινής γνώμης διεξήγαγε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2015 και δίνει έμφαση στο θέμα των θεσμών και στην έννοια της δημοκρατικής συμμετοχής.

Η δεύτερη διεξήχθη τον Ιούνιο 2016 και αναζητά απαντήσεις στα βασικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και την επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΕΡΕΥΝΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!