δίκη-χρυσής-αυγής-εισαγγελέας-μένω-829429
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.10.2020 | 12:28

Δίκη Χρυσής Αυγής – Εισαγγελέας: Μένω πιστή στην πρόταση για απαλλαγή των κατηγορουμένων

Επεισοδιακά ξεκίνησε η συνεδρίαση για την Χρυσή Αυγή στο Εφετείο.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, έλαβε το λόγο για να απαντήσει στις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, όπως είπε, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλα και στις αιχμές για εκείνη περί αλλαγή πλεύσης, εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα περί συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλην Ρουπακιά, ο οποίος είχε ομολογήσει τη δολοφονία Φύσσα.

Στην απάντησή της λοιπόν άφησε να εννοηθεί ότι μένει πιστή στην πρότασή της για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίο:

 «Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο», ανέφερε.

Ένταση με φωτορεπόρτερ και κατηγορούμενο

Στο μεταξύ, για μικρό χρονικό διάστημα επικράτησε ένταση στην αίθουσα, όταν ένας εκ των κατηγορουμένων επιτέθηκε φραστικά σε φωτορεπόρτερ, ο οποιος θεώρησε πως το φωτογραφίζει.

Οι ποινές

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Έτσι, για τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παππά) καθώς επίσης και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, δεν αναμένεται να αναγνωριστούν ελαφρυντικά οπότε εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.