χριστούγεννα-2021-οι-κορυφαίοι-προορισμ-973740
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.12.2021 | 12:41

Χριστούγεννα 2021: Οι κορυφαίοι προορισμοί για τις φετινές γιορτές!

Παραμυθένια χωριά, χιονισμένα τοπία , μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ξύλα στο τζάκι, είναι μερικές από τις εικόνες και τις μυρωδιές που συνθέτουν τη μαγεία των φετινών γιορτών. Σε όποιο μέρος της Ελλάδας και επιλέξει να βρεθεί κανείς τα Χριστούγεννα, το σίγουρο είναι ότι θα περάσει καλά καθώς η χώρα μας διαθέτει κάτι για όλους.

Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους καλύτερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς εντός Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε.

Τρίκαλα: Μαγικά Χριστούγεννα στο «Μύλο των Ξωτικών»

Τα Τρίκαλα σας προσκαλούν στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας!

Ο «Μύλος των Ξωτικών»δημιουργήθηκε το 2011 στον παλιό μύλο Ματσόπουλου και από τότε προσφέρει μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Επισκεφθείτε το σπίτι του Αϊ Βασίλη, το παραμυθόσπιτο των ξωτικών, δοκιμάστε τις χορευτικές σας ικανότητες πάνω στον πάγο κι ετοιμαστείτε για μια βόλτα με το πολικό εξπρές!

Χριστούγεννα στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι αδιαμφισβήτητα, η βασίλισσα των γιορτών.  Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, η Αράχωβα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, καθώς απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα! Το χιονοδρομικό της κέντρο προσφέρει ευκαιρίες για περιπέτειες στα χιόνια, τόσο στο αρχάριο όσο και στο πιο προχωρημένο κοινό. Από την άλλη τα παραδοσιακά ταβερνάκια της αφήνουν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες, απόλυτα ευχαριστημένους. Και αν είστε…νυχτερινοί τύποι και θέλετε να απολάυσετε το ποτό σας, κανένα πρόβλημα. Η Αράχωβα σας δίνει λύση και σε αυτό με πολλές επιλογές για βραδινή έξοδο.

Γιορτές στο Νυμφαίο

πηγή φωτό: alternative-tourism.gr

Συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γύρω στα 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια του με τα πέτρινα αρχοντικά, τα αναμμένα τζάκια και το αλπικό τοπίο της περιοχής είναι το σκηνικό που αναζητάτε για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Νιβεάστα ήταν το αρχικό του όνομα, που στα βλάχικα μεταφράζεται ως “νύμφη” και άνθισε από το 18º ως τον 20º αιώνα, γεμίζοντας αρχοντικές κατοικίες και αναπτύσσοντας την τέχνη της αργυροχοΐας.

Σήμερα τα παλιά αρχοντικά στεγάζουν πια όμορφους ξενώνες, παραδοσιακά ενοικιαζόμενα και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Ολόκληρο το χωριό είναι περικυκλωμένο από οξιές, ενώ συνορεύει με τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, μοναδικά φυσικά καταφύγια για εκατοντάδες είδη πτηνών.

Χριστουγεννιάτικη απόδραση στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια

Βόρεια των Ιωαννίνων θα βρείτε τα 46 πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά, τα οποία ονομάζονται Ζαγοροχώρια. Η ονομασία «Ζαγόρι» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «πέρα από τα βουνά».

Τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν στον επισκέπτη πλήθος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων όπως: πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, καγιάκ και mountain bike. Απολαύστε τις ομορφιές της φύσης, περπατήστε στο βουνό κι αναπνεύστε καθαρό αέρα, διασχίστε πέτρινα γεφύρια και χορτάστε με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες!

Αν πάλι δεν έχετε μεταφορικό μέσο, ώστε να μεταβείτε μόνοι/μόνες σας με την παρέα ή το ταίρι σας και να κάνετε ένα διήμερο ή τριήμερο tour, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε τα επίσης γραφικά Ιωάννινα. Από εκεί διοργανώνονται μονοήμερες εκδρομές στα Ζαγοροχώρια αρκετά συχνά τα Σαββατοκύριακα με χαμηλό κόστος, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες σας μπορείτε να τις περάσετε στην πανέμορφη και πολύ ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων.

πηγή: triimero.gr

Ρομαντική χριστουγεννιάτικη απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα

Χιόνια στα βουνά, δραστηριότητες στη λίμνη και φυσιολατρικοί περίπατοι σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος. Κι όλα αυτά 325 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 240 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Στα χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Πλαστήρια (τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι είναι τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά) θα ζεσταθείτε με τσίπουρο και κρασί και θα απολαύσετε νόστιμους μεζέδες δίπλα σε αναμμένα τζάκια με θέα τη λίμνη!

Χριστούγεννα στο γραφικό Μέτσοβο

πηγή: tresohotels

«Φωλιασμένο» στα 1.150 μέτρα υψόμετρο, το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η βουνίσια γοητεία του Μετσόβου με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες με φόντο ασπρισμένες βουνοπλαγιές και έλατα «ντυμένα» στα λευκά είναι ένας μόνο από τους λόγους για να το επιλέξετε για τα Χριστούγεννα 2018-2019.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να φορτώσουν τα πέδιλα του σκι και τα snowboard στο αυτοκίνητό τους και να ξεκινήσουν από νωρίς για τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα (Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας, Καρακόλι και Ζυγός-Ανήλιο).

Απόδραση στο Καρπενήσι

Αποδράστε από την καθημερινότητα και μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων με μια εκδρομή στο Καρπενήσι. Γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα, όπως λουκάνικο Ευρυτανίας, φέτα, κατίκι και μέλι από τα ελατοδάση της περιοχής και δοκιμάστε «μούρο», ένα είδος τσίπουρου φτιαγμένο από απόσταγμα μαύρων μούρων.

Το Καρπενήσι είναι δημοφιλής χειμερινός προορισμός. Την περίοδο των Χριστουγέννων τα ξενοδοχεία στο Καρπενήσι υποδέχονται επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Η Αθήνα βρίσκεται 280 χιλιόμετρα μακριά. Το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου βρίσκεται μόλις 10 χλμ μακριά από το Καρπενήσι και προσελκύει τους φίλους του σκι και του snowboard, χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του.

Χριστούγεννα στην Ορεινή Κορινθία

Μόλις 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα και σε υψόμετρο 900-1.100 μέτρων στις πλαγιές της Ζήρειας θα βρείτε τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας. Είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο, λόγω της κοντινής του απόστασης από την πρωτεύουσα, και μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τα Χριστούγεννα εντός Ελλάδας. Τα στολισμένα Τρίκαλα Κορινθίας θα σας βάλουν στο κλίμα των εορτών και θα σας κατακλύσουν με γιορτινή διάθεση από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί. Το χιονισμένο τοπίο με τους παραδοσιακούς οικισμούς και η φιλοξενία των κατοίκων θα είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας!

Χριστουγεννιάτικες βόλτες στη λίμνη της Καστοριάς

Φορέστε το πιο ζεστό παλτό σας κι απολαύστε τη βόλτα σας δίπλα στα παγωμένα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Συνεχίστε την περιπλάνησή σας στις γραφικές συνοικίες της Καστοριάς, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο. Θαυμάστε τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα στο Απόζαρι με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πανέμορφα σπίτια, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Μην παραλείψετε μια στάση στον προϊστορικό οικισμό Δισπηλιού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη νότια είσοδο της Καστοριάς. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι… στο 5000 π.Χ. και πάρτε μια γεύση από το πώς ήταν η ζωή στον νεολιθικό, λιμναίο αυτό οικισμό.

Χριστούγεννα στο πανέμορφο Πήλιο

πηγή: zorpidis travel

Το βουνό των Κενταύρων επιφυλλάσει αμέτρητες εκπλήξεις για όσους αποφασίσουν να το επισκεφθούν τις γιορτές. Το Πήλιο είναι δημοφιλής προορισμός όλο το χρόνο καθώς οι ομορφιές του δεν περιορίζονται από τις εποχές. Απολάυστε τους λαχταριστούς τοπικούς μεζέδες, περιηγηθείτε στα παραδοσιακά καλντερίμια και θαυμάσετε από κοντά την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η Πορταριά κι η Μακρινίτσα είναι ίσως τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της περιοχής.

Γιορτές στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο – Καϊμακτσαλάν

Αν ονειρεύεστε απέραντα χιονισμένα τοπία και ασπρισμένες βουνοπλαγιές, τότε ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι ιδανικό μέρος για εσάς.

Σήμερα, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους χειμερινούς (και όχι μόνο) προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Μην απορήσετε αν δυσκολευτείτε να βρείτε κατάλυμα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Γι’ αυτό μην το αφήσετε την τελευταία στιγμή! Αναζητήστε προσφορές για τη διαμονή σας στον γραφικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο και κάντε κράτηση έγκαιρα.

Παραμυθένια Χριστούγεννα στην Ονειρούπολη της Δράμας

Ένα ακόμη μαγικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, θα γραφτεί φέτος στη Δράμα. Ένα παραμύθι με τουνελόδρακους, ξωτικά, αόρατα πράσινα καγκουρό, μικρά λυκάκια, καλικάντζαρους, ιπτάμενα σουρωτήρια, χιονάνθρωπους, αλλά και τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη. Χαρακτήρες, που κάθε χρόνο, ζουν στο ομορφότερο Χριστουγεννιάτικο περιβάλλον.

Για περίπου έναν μήνα, ο δημοτικός κήπος και η κεντρική πλατεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε σκηνικά και όλοι οι επισκέπτες σε πρωταγωνιστές, στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι: την Ονειρούπολη!

Από το 2004, η αγάπη των εκατομμυρίων επισκεπτών της Ονειρούπολης, έχουν καταστήσει τη Δράμα πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Με βάση την καταλυτική προσφορά όλων όσοι συνέβαλαν στη γιγάντωσή της τα προηγούμενα χρόνια, η Ονειρούπολη εξελίσσεται, αλλάζει φιλοσοφία και σας περιμένει να την επισκεφτείτε για να αντικρίσετε από κοντά ένα ανανεωμένο και παραμυθένιο, χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας!

Καθημερινά, προσφέρονται εκατοντάδες διαφορετικές, δωρεάν δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και θεματικά εργαστήρια. Μικροί, και όσοι νιώθουν μικροί, έχουν τη δυνατότητα να χορέψουν και να τραγουδήσουν, να παίξουν, να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους, να ζωγραφίσουν και να… τους ζωγραφίσουν, να διδαχθούν, να ανταμώσουν χριστουγεννιάτικους ήρωες και πρωταγωνιστές παραμυθιών, να μαγειρέψουν, να κάνουν πειράματα, να συμβάλλουν στο κοινωνικό έργο φορέων και συλλόγων… Με λίγα λόγια, να ζήσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες και να γίνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στο μοναδικό, χριστουγεννιάτικο παραμύθι!