αυτοκτονία-14χρονου-αν-υπάρχει-η-παραμι-1022654
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.05.2022 | 19:15

Αυτοκτονία 14χρονου: Αν υπάρχει η παραμικρή ευθύνη για εκφοβισμό εντός του σχολείου θα αποδοθεί

Ο ΓΓ του υπουργείου παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, βρέθηκε την Πέμπτη, 19 Μαΐου, στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών – το σχολείο του 14χρονου Μάκη που έδωσε τέλος στη ζωή του το Σάββατο, 14 Μαΐου. Ο κ. Κόπτσης, συναντήθηκε με τους συμμαθητές του 14χρονου και μίλησε, στην εκπομπή Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον στο Open για την επίσκεψή του εκεί.

Όσον αφορά στα όσα έχουν γραφτεί περί σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο, ο ΓΓ του υπουργείου παιδείας ανέφερε ότι «μιλήσαμε για πολλή ώρα με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Μάκη. Θέλαμε να δούμε τη λειτουργία και τα προβλήματα του σχολείου, και τον τρόπο που θα μπορούσαν αυτά να ξεπεραστούν με τη βοήθεια του υπουργείου».

Δεν υπήρχε καμία καταγγελία για σχολικό εκφοβισμό

Η Μάριον Μιχελιδάκη ρώτησε τον κ. Κόπτση αν το υπουργείο ήταν ενήμερο για τα όσα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνέβαιναν στο σχολείο, και για τα οποία είχαν προηγηθεί μηνύσεις, εξώδικα και ιδιαίτερη ανησυχία, από μέρους κάποιων γονιών, καθώς τα παιδιά τους έπεφταν θύματα bullying. «Ούτε προφορικά, ούτε γραπτά, δεν υπήρχε καμία καταγγελία. Το υπουργείο δεν γνώριζε τίποτα γιατί δεν υπήρχε κάποια αναφορά. Σήμερα ο σύλλογος διδασκόντων και η διεύθυνση του σχολείου συνεχίζει την ίδια ενημέρωση, ότι το περιστατικό (με την αυτοχειρία του Μάκη) δε συνδέεται με άλλο περιστατικό βίας. Το σχολείο αρνείται ότι υπάρχει θέμα εκφοβισμού, αλλά εμείς δε θα πούμε τίποτα περισσότερο μέχρι να βγουν τα πορίσματα. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν υπάρχει η παραμικρή ευθύνη για εκφοβισμό εντός του χώρου του σχολείου, θα αποδοθεί στους υπεύθυνους».

Τέλος, ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχει κάνει το υπουργείο προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας στα σχολεία. «Εδώ και δυόμισι χρόνια τα υπουργείο εφαρμόζει πλήθος ενεργειών, έχει θεσμοθετήσει τους συμβούλους σχολικής ζωής που είναι υπεύθυνοι ακριβώς για τέτοια περιστατικά. Μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων έχουμε περάσει σχετικές θεματικές. Και τα καινούργια προγράμματα σπουδών που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά, ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού και τον σεβασμό του άλλου ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. Μόνο φέτος έχουμε διορίσει 1.100 κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους οι οποίοι, κάθε εβδομάδα, επισκέπτονται σχολεία. Και σε αυτό το σχολείο υπάρχει ψυχολόγος και είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε μία δομή η οποία θα διαπερνά όλη τη σχολική κοινότητα και θα έχει να κάνει με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας», είπε.

«Τσουνάμι» καταγγελιών για περιστατικά bullying στο σχολείο του

Δεκάδες ερωτηματικά έχουν προκύψει για τα αίτια που οδήγησαν τον 14χρονο σε αυτοκτονία, στο σπίτι του στον Κολωνό. Το 14χρονο αγόρι βρέθηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του θανάτου συνεχίζονται την ώρα που οι καταγγελίες για έξαρση του bullying και της βίας των ανηλίκων πληθαίνουν.

Ο κύκλος των καταθέσεων συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη με την κατάθεση της μητέρας η οποία βρήκε νεκρό το παιδί της, συμμαθητών του καθώς και του προπονητή του. Ήδη, έχουν καταθέσει ο πατέρας, ο αδερφός και ο διευθυντής του σχολείου του 14χρονου καθώς και το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης που έφτασε στο σημείο και παρέλαβε το νεκρό παιδί. Παράλληλα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ελέγχει το λάπτοπ του αγοριού, το οποίο ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις για το εάν προχώρησε σε μια τέτοια πράξη λόγω εκφοβισμού ή του «Blackout Challenge» στο Tik Tok.

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και ο Θεόδωρος Τσούχλος Πρόεδρος ΟΛΜΕ μίλησαν για το «τσουνάμι» καταγγελιών για περιστατικά βίας και bullying στο σχολείο του 14χρονου, λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία του. Όπως είπε ο κ. Καλλιακμάνης «δεν ανοίγουν πολύ εύκολα τα στόματα και δεν μιλάνε ούτε οι γονείς ούτε οι καθηγητές». Ο κ. Καλλιακμάνης διερωτήθηκε γιατί δεν ενημερώνεται η Αστυνομία, ώστε να προλάβουν κάποια τέτοια τραγικά περιστατικά. Όπως είπε, πολλά παιδιά έχουν φτάσει σε σημείο λόγω φόβου να αναρωτιούνται αν πρέπει να έχουν πάνω τους μαχαίρια ή σπρέι πιπεριού για να προστατευτούν, σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. «Είναι ένα φαινόμενο που θέλει συνολική αντιμετώπιση. Ξεκινάει από την οικογένεια και συνεχίζεται στο σχολείο», σημείωσε.

Ο κ Τσουχλός ανέφερε ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο των εκπαιδευτικών και μίλησε για ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Παιδείας. Όπως είπε, όταν τα κρούσματα βίας πέρσι τον Δεκέμβριο είχαν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, είχαν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η οποία δεν έγινε ποτέ. «Οφείλουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια σε αυτή την περίπτωση και αναλόγως να πράξουμε», είπε.