αθωώθηκε-ο-γεωργίου-της-ελστατ-74956
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.12.2016 | 17:42

Αθωώθηκε ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Αθωώθηκε, ύστερα από ακροαματική διαδικασία που διήρκησε πέντε ώρες, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου. Το αδίκημα που αποδίδονταν στον κ. Γεωργίου αφορούσε στο γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών.

Παράλληλα, αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν και είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο. Υπέρ της αθώωσης Γεωργίου, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του κ. Νικόλαο Ντέσκα, τάχθηκε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σίσκου, η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στην υπόθεση και τεκμηρίωσε τη θέση της περί της απαλλαγής του κατηγορουμένου.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν μάρτυρες, όπως η κα. Ζωή Γεωργαντά, οι οποίοι είπαν ότι δεν ήταν άδολη η παράλληλη ενασχόληση, αλλά αποσκοπούσε στη διευκόλυνση  υπογραφής του μνημονίου. Μάλιστα, απέρριψαν τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου (όπως τον είχε διατυπώσει παλαιότερα) ότι παρέμενε για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του. Αυτόν τον ισχυρισμό επιβεβαίωσαν μάρτυρες (υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, Eurostat κλπ), οι οποίοι απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στο ΔΝΤ χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.