απάτη-μαμούθ-κατά-βολιώτικης-εταιρί-801173
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.07.2020 | 09:14

Απάτη – μαμούθ κατά Βολιώτικης εταιρίας για αγοραπωλησία σκραπ

Αντιμέτωπες με μια μεγάλη υπόθεση απάτης βρίσκονται οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές του Βόλου, με κατηγορούμενους δύο Τούρκους υπηκόους, αγνώστου διαμονής και θύμα μια εταιρία σκραπ που δραστηριοποιείται στις παρυφές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Η οικονομική ζημιά που υπέστη ο Βολιώτης επιχειρηματίας, εκτιμάται σε περίπου 600.000 €, κατέθεσε μήνυση κατά του αλλοδαπού επιχειρηματία που είχε ατομική εταιρία με έδρα το Λονδίνο, ήδη ολοκληρώθηκε η ανάκριση και αναμένεται απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ 1 Απριλίου και 15 Μαΐου 2015, ο Βολιώτης επιχειρηματίας συμφώνησε με τον Τούρκο να του πωλήσει φορτίο περίπου 2.500 τόνων σκραπ, καλής ποιότητας, έναντι του ποσού των 700.000 € περίπου. Ο αλλοδαπός είχε έρθει πολλές φορές στην περιοχή και μετά από συζητήσεις, έγινε η συμφωνία για την αγορά του μετάλλου για λογαριασμό του.

Αφού πλήρωσε 100.000 € περίπου ζήτησε να του σταλεί το φορτίο και θα πλήρωνε τα υπόλοιπα όταν το παραλάμβανε, ενώ πρότεινε η μεταφορά να γίνει με πλοίο από το λιμάνι του Βόλου μιας υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τα νησιά Κουκ, στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Βολιώτης επιχειρηματίας συμφώνησε και κάποια στιγμή το πλοίο ήρθε στο Βόλο και φόρτωσε το μετάλλευμα για λογαριασμό του επιχειρηματία από την Τουρκία, τηρώντας τη συμφωνία που είχε με τον αλλοδαπό.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ είχε δοθεί ρητή εντολή στον Τούρκο πλοίαρχο του πλοίου να μην ξεφορτώσει το φορτίο αν δεν πληρωνόταν το υπόλοιπο της οφειλής (περίπου 600.000 €), ο αλλοδαπός ξεφόρτωσε, πιθανόν σε λιμάνι της Τουρκίας το σκραπ, χωρίς πρώτα να πληρωθεί τα χρήματα που οφειλόταν στον Έλληνα.

Στο μεταξύ, ο Βολιώτης επιχειρηματίας επικοινωνούσε με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας στο Λονδίνο, που τον διαβεβαίωσε ότι θα πληρώσει τα χρήματα που όφειλε, ενώ έδινε ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμενε για να καταβάλει τα χρήματα. Ο ντόπιος επιχειρηματίας έκανε μερικά ταξίδια στην συγκεκριμένη πόλη της γειτονικής χώρας, αλλά ο ιδιοκτήτης δεν εμφανιζόταν στα ραντεβού που ο ίδιος έδινε και φυσικά δεν είδε ποτέ το «χρώμα» του χρήματος…

Η εταιρία είχε κλείσει

Όπως προέκυψε εκ των υστέρων, η εταιρία με έδρα την Αγγλία που είχε ο Τούρκος επιχειρηματίας είχε κάνει διακοπή εργασιών, πριν κάνει τη συμφωνία με την επιχείρηση στο Βόλο και ενώ αρχικά φαινόταν και από την έρευνα που έγινε μέσω ίντερνετ ότι ήταν φερέγγυα και είχε οικονομική αυτοτέλεια, αποδείχτηκε ότι, ούτε φερέγγυα ήταν, ούτε αξιόπιστη, ούτε είχε την πιστοληπτική ικανότητα για μια τέτοια οικονομική συμφωνία.

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για απάτη άνω των 120.000 € σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο πλοίαρχος του πλοίου για συνέργεια σε απάτη και το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα αποφασίσει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Αγνώστου διαμονής

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει διευθύνσεις διαμονής στην Κωνσταντινούπολη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι οι διευθύνσεις που είχαν δηλώσει δεν αντιστοιχούσαν σε κατοικίες.

Για τον εντοπισμό των δύο κατηγορούμενων εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Βόλου, που όμως δεν είναι διεθνές και οι δράστες – αν εντοπιστούν στην Ελλάδα –τότε θα συλληφθούν για να δικαστούν. Πάντως το θέμα είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές ακόμη και μεταξύ επιχειρηματιών, γιατί η απάτη είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολύ μεγάλες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, με ποσά που δεν μπορούν να αναπληρωθούν ίσως και ποτέ…

πηγή: magnesianews.gr