αντικαπιταλιστική-ανατροπή-να-σταμα-946698
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.10.2021 | 15:29

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Να σταματήσει τώρα η καταστροφή του πάρκου Δρακόπουλου

Σε νοιχτή Συνέλευση-Συγκέντρωση το Σάββατο 2/10, στις 11:00 στο πάρκο Δρακοπούλου καλεί η δημοτική παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της σημειώνει:

Με έκπληξη δεκάδες κάτοικοι των Πατησίων αντίκρυσαν το πρωί της Πέμπτης 30/9 να γκρεμίζεται το ιστορικό κτίριο μέσα στο πάρκο του Δρακόπουλου. Χωρίς καμία ενημέρωση στον κόσμο της γειτονιάς, οι μπουλντόζες εισέβαλαν το πρωί στο πάρκο κατεδαφίζοντας το κτίριο το οποίο όπως είπαν «δεν είναι πλέον διατηρητέο».

Ο ιστορικός χώρος του πάρκου αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και δεν είναι η πρώτη φορά που «στοχοποιείται». Αντίθετα τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του πάρκου ξεκινούν πριν από 12 χρόνια όταν η τότε δημοτική αρχή υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη Ερυθρό Σταυρό επιχειρώντας να κατασκευάσει στον χώρο με πολυώροφο κτίριο, γραφεία και parking. Οι αγώνες των κατοίκων ανέτρεψαν τα σχέδια τους κατοχυρώνοντας το κτήμα ως χώρο Πρασίνου και Πολιτισμού και διαμορφώνοντας το αποκλειστικά με προσωπική δουλειά και έξοδα των κατοίκων (κερκίδες, σκηνή, πηγάδια, εκτεταμένη φύτευση). Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, αγορές χωρίς μεσάζοντες, γιορτές, γλέντια έχουν οργανωθεί στο κτήμα από διάφορες συλλογικότητες.

Σήμερα, λοιπόν «χτυπούν» και πάλι. Σαν να μην έφτανε η απαράδεκτη κίνηση του Δήμου πριν μερικούς μήνες να ξηλώσει την παιδική χαρά που έφτιαξαν οι κάτοικοι με δική τους προσωπική δουλειά, έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν το «έγκλημα» αξιοποιώντας τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων του κτήματος Δρακόπουλου. Δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση η στάση του Δήμου, αφού όπως έχει καταγγελθεί τόσες και τόσες φορές η πολιτική που ακολουθείται παραδίδει την πόλη κομμάτι-κομμάτι στην εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου και παράλληλα μετατρέπει τις γειτονιές μας σε «πίσω αυλή» του τουριστικού και αναπλασμένου κέντρου.

Δε θα τους περάσει όμως! Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η πόλη ανήκει στους κατοίκους της και όχι στους επιχειρηματίες και στα πολιτικά φερέφωνά τους, που θέλουν να την κατασπαράξουν για τα κέρδη!

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχει εδώ και καιρό καταγγείλει αυτούς τους σχεδιασμούς και προβάλλει την ανάγκη για την ουσιαστική αναβάθμιση των φτωχογειτονιών της Αθήνας.

Οι αγώνες των κατοίκων ήδη από τη δεκαετία του 1980 κατοχύρωσαν το κτήμα με το Π.Δ. 573/83, το οποίο χαρακτηρίζει το σύνολο του κτήματος Δρακοπούλου ως χώρο πρασίνου και διατηρητέα τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό. Το κτήμα Δρακοπούλου πρέπει να διαμορφωθεί στο σύνολό του και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ως πάρκο υψηλού πρασίνου, όπως ακριβώς ορίζει και ο νόμος.

Tα διατηρητέα ιστορικά κτίρια στο κτήμα Δρακοπούλου, πρέπει να προστατευθούν, να αποκατασταθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία αποκλειστικά για κοινωνικές χρήσεις.

Διεκδικούμε μαζί με τους κατοίκους να μπει τέλος στην καταστροφή του πάρκου και στην επιχειρηματική του αξιοποίηση, να ανατρέψουμε την πολιτική τους για να μπορούμε να ζούμε και να ανασαίνουμε στις γειτονιές μας.