αφαντος-ο-μάρτυρας-κλειδί-819372
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.03.2021 | 09:01

Αφαντος ο μάρτυρας-κλειδί

Mε συνοπτικές διαδικασίες και με μοναδικά επιβαρυντικά στοιχεία ένα θολό βίντεο καθώς και τη γραπτή κατάθεση ενός μάρτυρα, που όμως δεν ήταν παρών στη δίκη, το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης καταδίκασε σε ποινή πέντε ετών φυλάκισης τους δύο Αφγανούς ανήλικους που κατηγορήθηκαν μεταξύ έξι συνολικά ατόμων για τη φωτιά που κατέκαψε τη Μόρια τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2020.

Οσον αφορά τον έναν εξ αυτών, το δικαστήριο δέχτηκε ως αξιόπιστη τη γραπτή κατάθεση ενός Αφγανού που ανήκει στη φυλή Παστούν, βάσει της οποίας συνελήφθησαν οι πέντε από τους κατηγορούμενους -μεταξύ τους και ο συγκεκριμένος ανήλικος- παρά το γεγονός ότι ο μάρτυρας όχι μόνο απουσίαζε, αλλά είναι πλέον και άγνωστης διαμονής.

Σύμφωνα μάλιστα με άλλους Αφγανούς, ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση αυτή, αμέσως μετά την επιβαρυντική κατάθεσή του για τους πέντε ομοεθνείς του, που ανήκουν στην αντίπαλη φυλή των Χαζάρα, πέτυχε και πήρε άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε και επισήμως ως πολιτικός πρόσφυγας, φροντίζοντας να εξαφανιστεί.

Παρά τις ενστάσεις που προέβαλαν οι συνήγοροι του κατηγορουμένου ανηλίκου Αφγανού, αφού δεν είχαν πλέον την ευκαιρία να τον εξετάσουν διά ζώσης, το δικαστήριο προχώρησε στην ανάγνωση της κατάθεσής του, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως «ιδιαίτερα αξιόπιστο». Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και για τον δεύτερο κατηγορούμενο ανήλικο Αφγανό.

Ο συγκεκριμένος συνελήφθη στο αεροδρόμιο την ώρα της αναχώρησής του από Μυτιλήνη και με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δράστες του εμπρησμού της Μόριας σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο την επομένη της πυρκαγιάς.

Το μοναδικό πάντως που φαίνεται στο βίντεο είναι η πλάτη ενός νεαρού που συμμετέχει στα επεισόδια. Ωστόσο, σε κανένα πλάνο δεν φαίνεται το πρόσωπό του, που θα επέτρεπε την πέραν κάθε αμφιβολίας ταυτοποίησή του, υποστήριξαν οι συνήγοροί του.

Το επιχείρημα, όμως, δεν έπεισε το δικαστήριο, το οποίο αντιθέτως δέχτηκε ως ορθή τη μαρτυρία ενός και μόνου αστυνομικού που φέρεται να αναγνώρισε στο βίντεο τον νεαρό από τα ρούχα που φορούσε τη συγκεκριμένη ημέρα και με τα οποία συνελήφθη στο αεροδρόμιο, ενώ, σύμφωνα με το δικαστήριο, ταίριαζαν ο σωματότυπος του κατηγορούμενου καθώς και το κούρεμα με την πλάτη του νεαρού στο βίντεο.

Εννοείται ότι οι ενστάσεις της υπεράσπισης, πως τα ρούχα αυτά παραγγέλνονται και μοιράζονται μαζικά στους πρόσφυγες από οργανώσεις, ενώ τόσο ο σωματότυπος και ειδικά το κούρεμα προσιδιάζουν στο 90% των νεαρών Αφγανών προσφύγων, έπεσαν στο κενό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυο νεαροί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο δικαστήριο λόγω λήξης του εξαμήνου της προφυλάκισής τους και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι συνήγοροί τους, που έδωσαν μάχη προκειμένου να παραστούν, αφού το δικαστήριο είχε ορίσει ήδη συνηγόρους υπεράσπισης από τη λίστα των διαθέσιμων δικηγόρων της Μυτιλήνης.

πηγη: efsyn.gr